Azok is kaphatnak majd Pulitzer-díjat, akik eddig nem

2023.09.14. 17:45
Több mint száz év után változik a modern újságírás legrangosabb nyugati elismerése, a Pulitzer-díj odaítélésének szabályzata. Az irodalmi, drámaírói és zenei kategóriákban mostantól olyan jelölteket is nevezhetnek, akik nem kaptak állampolgárságot az Egyesült Államokban. Elég, ha huzamosabb ideje élnek az USA-ban, alkotásaikat pedig a többi szabálynak megfelelően ott is kell először megjelentetniük, hozzájárulva az ország kulturális gyarapodásához.

Hiába kötődik az Amerikai Egyesült Államokhoz, a nyugati világ legrangosabb újságírói elismerése mindig is különleges helyet foglalt el a magyar társadalom szemében. Nem véletlenül, hiszen a Pulitzer-díj Pulitzer Józsefről, a neves újságíróról kapta nevét, aki Magyarországon született, majd tinédzser éveiben vándorolt ki az Egyesült Államokba.

Pulitzer a munkásságával gyökereiben formálta át az újságírást. Hatalmas szerepe volt az úgynevezett sárga újságírás (a bulvárújságírás elődje) és filléres sajtó terjedésében és fejlődésében, amely jelentősen alakította a következő századok sajtóorgánumait. Halála előtt szorgalmazta, hogy az újságírásban addig bevett tanonci rendszert váltsák fel központi, egyetemi oktatásra. Végakaratában kétmillió dollárt hagyott hátra, amit a képzés fejlesztésére, valamint egy ösztöndíj létrehozására szánt, ebből jött létre 1917-ben a Pulitzer-díj.

Az elismerésnek két fő típusa van. Egyik az újságírói tevékenységet díjazó ág, a másik az irodalom, a zene és a dráma területén odaítélt elismerés. Az újságírói munka értékelésében jelenleg nem számít, hogy a díjazott milyen nemzetiségű. Ami fontos, hogy írásai az Egyesült Államok médiumaiban jelenjenek meg, vagyis az USA-ban folytasson jelentős újságírói tevékenységet.

Százéves szabály

Ezzel szemben a dráma, az irodalom és a zene kategóriáiban kikötés, hogy az alkotó az Egyesült Államok állampolgára legyen. Ezen szerettek volna most változtatni a művészek és műkedvelők, ezért levelet írtak a Pulitzer-bizottságnak, amelyben azt kezdeményezték, hogy a testület változtassa meg a szabályt – hívta fel rá a figyelmet a The Guardian.

A nyílt levélben az áll:

Úgy gondoljuk, hogy szükséges elhatárolódnunk attól az állami állásponttól, amely meghatározza, hogy valójában mit is jelent az amerikai önazonosság. Legyen szó a dokumentumok nélküli alkotók határokról érkező írásairól, vagy akár más művekről, hangjuk esszenciális része a valahova tartozásnak, az egy nemzethez, ehhez a néphez való tartozásért folytatott küzdelemnek.

A költő Javier Zamora, aki szintén aláírta a nyílt levelet, így fogalmazott ebben a kérdésben:

19 évet töltöttem ebben az országban, és mindaz, amiért dolgoztam, amit elértem, nem volt elég, hogy egyenlőként kezeljenek azokkal, akiknek megvan az a privilégiuma, hogy az USA-ba születhettek. Más szavakkal élve, hogy emberszámba vegyék őket.

A bizottság válaszul úgy döntött, megváltoztatja a szabályt, ezáltal teret biztosít azoknak, akiknek az USA „hosszú ideje elsődleges otthonként” szolgál, akik alkotói tevékenységüket elsősorban az államokban végzik. A döntés értelmében azok a művek, amelyek angol nyelven, elsőként az Egyesült Államokban jelentek meg, 2024-től már nevezhetők Pulitzer-díjra. Így 2025-ben már olyan alkotók is megkaphatják az elismerést, mint Zamora.

Jelentős hagyaték

Hazánkban is létrehoztak Pulitzer József emlékére egy díjat, amelyet 1989 óta ítélnek oda a magyar újságírás kiemelkedő személyiségeinek. Az itthoni díjat Fábry Pál amerikai üzletember alapította. Az emlékdíj hivatalos weboldala szerint az elismerés célja

a magas szakmai színvonalon huzamosabb időn át egyenletes teljesítményt nyújtó, valósághű tájékoztatásra következetesen törekvő, a polgári és politikai szabadságjogok kiteljesítése érdekében meggyőződéssel és kitartással munkálkodó, és e célokhoz méltó magatartást tanúsító újságírók, avagy együtt dolgozó, egymást támogató sajtómunkatársak csoportjainak díjazása.

A Pulitzer-emlékdíjat minden év márciusában ítélik oda. Bár 2022-ben a kuratórium nem adott ki ilyen elismerést, idén három embert is díjaztak. Egyikük Gulyás Márton, akit közéleti újságírói tevékenységéért ismertek el, mellette Keleti Éva és Martin József életműdíjban részesült.