Olyan ruhadarabot tervezett a magyar egyetemista, hogy elvitte a rangos verseny fődíját

2023.09.19. 13:45
A magyar népviseletek inspirálta egyetemi munkájával Rácz Nikoletta Fashion Design kategóriában elnyerte a New Star díjat a 2023-as C-IDEA Design Award versenyen.

A világ egyik legfontosabb formatervezési versenye a C-IDEA Design Award, amelynek célja, hogy felismerje a tehetségeket a kommunikációs tervezéstől az ipari formatervezésig, az építészeten, a belsőépítészeten, a divattervezésen és az újmédián keresztül. A beérkezett pályamunkákból katalógust és kiállítást is rendeznek az eseményen. 2023-ban 1016 pályamű érkezett, amelyből a legjobbak meghívást is kaptak a németországi díjátadóra.

A nemzetközi zsűri kereskedelmi és művészi érték, társadalmi hasznosság, innovatív teljesítmény és témaválasztás mentén értékelte a műveket. Rácz Nikoletta, a Budapesti Metropolitan Egyetem hallgatójának pályázata a White Shirt Project – Magyar népviselet ihlette fehér ing volt, amely egy egyetemi projekt során született. Inspirációja a régi magyar népviselet, amely személyes kötődést jelent számára.

Koncepciója a régi és az új együttélésének kifejezésén alapul – az ing mint a mai modern ruhatár alapdarabja, és az ing, ahogyan régi viseleteinkben is jelen volt.

Az ing elején és hátulján megjelennek például azok a pliszírre emlékeztető hajtások, amelyek egyes viseletek felső szoknyáiban is megtalálhatók. A tervező nagy hangsúlyt fektetett az ujjak kialakítására, amelyek a régi női viselet puffos ujjformáira hasonlítanak. Így a modern világban is viselhető, ám a régi hagyományokat tisztelő ruhadarab született. 

Rácz Niki győzelmével, az elnyert oklevél és trófea mellett, bekerülhetett a C-IDEA Design Award 2023-as évkönyvébe, valamint megszerezte a jogot a C-IDEA Design Award logó és tanúsítvány használatára is. Munkáját konzulense, Koncsánszky Dóra fashion designer segítette, aki a Budapesti Metropolitan Egyetem oktatója – áll az Indexnek eljuttatott közleményben.