Új helyszínre költözik a Nemzeti Vágta

2023.09.21. 12:44
Másfél évtized után elhagyja a Hősök terét a Nemzeti Vágta. A szervezők döntése szerint a lovas világ egyik fővárosába, a magyar turizmus egyik központjába, Szilvásváradra viszik idén az eseményt. Nagy Kristóf versenyigazgató elmondása szerint az új helyszín lepróbált, állatvédelmi szempontból ideális a feladatra.

Ahogy arról az MTI is beszámolt, a hazai lovas élet egyik legnagyobb eseménye, a Nemzeti Vágta 15 év után szakít a hagyományokkal, és új helyszínre költözik. Idén a Hősök tere helyett Szilvásváradon rendezik meg az eseményt, ahol a nemzeti kinccsé nyilvánított lipicai ménes otthona ad helyet a rendezvények. 

Tizenöt évig Budapesten, a Hősök terén rendeztük meg a vágtát, most azt gondoltuk, lépünk egyet, és lovas világunk egyik fővárosába, a magyar turizmus egyik központjába, Szilvásváradra költözik a Nemzeti Vágta

 – idézi az MTI Szotyori Nagy Kristófot, a Nemzeti Vágta versenyigazgatóját. 

Idén az előfutamokat tíz hazai és öt határon túli helyszínen tartották, ahová hatvan település kvalifikálta magát. Az előző évek versenyivel szemben most nem öt, hanem négy lovas fog egyszerre starthoz állni egy futamban, azonban a táv nem változik. A Kishuszár Vágtára idén rekordszámú, 32 település küld versenyzőket. A megmérettetésen a 10–16 évesek lovagolhatnak pónilovakon.

Csak a hazai

Az esemény helyszínéül szolgáló lovasstadion pályája a versenyigazgató elmondása szerint biztonságos, lepróbált, és állatvédelmi szempontból ideális a vágtára. Szotyori Nagy Kristóf azt is elmondta, hogy szeretnék segíteni a magyar sportlótenyészetet, ezért idén

magyar tenyésztésű lovakkal versenghetnek csak a résztvevők.

Most is lesz nemzetközi futam nyolc ország részvételével, azonban a versenyzők kizárólag lipicai lovakon állhatnak rajthoz.

Szeptember 30-án, szombaton rendezik meg az előfutamokat hatvan lovas részvételével. A középfutamokra és a döntőre október 1-jén, vasárnap kerítenek sort.