Világhírű zenészek a Fonóban

2023.09.23. 19:09
Tizenkét éve rendezik a Fonóban a Wine&Violin Hegedűkészítők Szalonját, amely Faragó-Thököly Márton hegedűkészítő kezdeményezésére jött létre. Az eseményen hazai hegedű- és vonókészítő mesterek mutatkoznak be munkáikkal, az esti koncerteken pedig világhírű művészek és remekművek szólalnak meg. A kiállított vonós hangszereket kézbe lehet venni, ki lehet próbálni, miközben hazai borászatok italait kóstolhatják meg az érdeklődők.

Ingyenes belépéssel várják október 14–15-én a látogatókat. Szombaton egy hangzáspróbára kerül sor, a kiállított hangszereket és vonókat szólaltatják meg a művészek. Este a nagyteremben a világhírű erdélyi prímás, Zerkula János unokája, a klasszikus zenész Ifj. Zerkula György, a Berni Szimfonikus Zenekar első hegedűse érkezik, hogy Mali Emesével (zongora), valamint a Lajtha László Kvartettel (Oláh Vilmos – hegedű, Igaz Andrea – hegedű, Nagy Enikő – brácsa, Kiss Domonkos Judit – gordonka) adjon koncertet. 

Vasárnap a szalon visszatérő zenekara, a kiváló Somogyi Vonósnégyes ad ingyenes koncertet délután két órától, de az elmúlt tíz évben fellépett már náluk Keller András, Baráti Kristóf, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin, Banda Ádám, Gwendolyn Masin, Lajkó Félix és Roby Lakatos is.

Az a tapasztalatunk, hogy a hazai hangszerek iránt a fiatalok érdeklődnek egyre többen. Az új nemzedék megtanult bízni a magyar hegedűkészítőben és számunkra ez a legnagyobb öröm. A kiállítás anyaga, a kiállítók több meghívást kaptak külföldre és itthonra egyaránt. Így ez a kiállítás járt már Torontóban, a Kárpát-medencében és a környező országokban is, de leginkább itt, Magyarországon erősödött meg a bizalom

– idézi a sajtóközlemény Faragó-Thököly Márton hegedűkészítő, a szalon alapítójának szavait. 

A 2023. októberi szalonon a következő készítők állítanak ki: Adonyi Iván, Bárdi Szabolcs, Etzler Bernd, Faragó-Thököly Márton, Ficsor Gergely, Gollob Balázs, Héjja János, Holló Bence, Kovács Tibor, Kőrösi Ferenc, Lakatos László, Nagy András, Orsós Tamás, Popara Nikola, Székely Márton, Szűcs Péter.