Világsztárok hódítják meg a veszprémi színpadot

2023.09.27. 16:03
Négy napon át csaknem harminc koncert, világsztárok, köztük Erik Truffaz, Bill Frisell, Manu Katché és Jojo Mayer fellépése várja a műfaj iránt érdeklődőket november 16-tól 19-ig a Veszprém Jazz Fesztiválon.

„A rendezvény kiemelkedő pillére a EKF programsorozatnak, különleges válogatás ízlésformáló fellépőkkel” – mondta Nagy Krisztián, a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projektmenedzsere a fesztivál szerdai budapesti sajtótájékoztatóján. 

Kitért arra, hogy Veszprém 2019 óta az UNESCO Zene Városa cím birtokosaként rengeteg energiát fektetett abba, hogy a városban erősödjön a nyitottság a kuriózumok és a minőségi élőzene csúcsteljesítményei iránt.

Podlovics Péter főszervező kiemelte: fontos szempont volt, hogy az amerikai dzsesszlegendák mellett a régióból is minőségi produkciók érkezzenek Veszprémbe. A két fő koncerthelyszín a Hangvilla és az Expresszó lesz, a Kávézóban magyar fellépők, a Papírkutyában a Snétberger Alapítvány növendékei fognak zenélni.

Megpróbáljuk bemutatni a dzsessz sokszínűségét, azt a flow-t, amely katartikus élményt képes nyújtani, legyen az tradicionális szving vagy akár hiphopelemekkel fűszerezett modern elektronika

– fogalmazott Podlovics Péter. Mint elmondta, a hazai előadók válogatásánál fő szempont volt, hogy fiatal, feltörekvő produkciókat mutassanak be.

A fellépők

A külföldi előadók közül színpadra lép Erik Truffaz, Bill Frisell, Manu Katché, Tygroo, a német Botticelli Baby, Takuya Kuroda; a 4 Wheel Drive supergroup, a Mitch and Mitch zenekar, és a kilenctagú lengyel big band. 

Koncertet ad továbbá Jojo Mayer, Izo FitzRoy, Scary Pockets, és a Horny Funk Brothers. A fesztivált vasárnap a kortárs brit funk-soul meghatározó produkciója, a New Mastersounds koncertje zárja.

Ami a magyar fellépőket illeti, a négy nap alatt színpadra lép az Antal Gábor Trió, a Bujdosó Trió, a Tálas Áron trió, a Parvaro, a SunMa, a Nagy Emma Quintet, a zip, valamint a zárónapon a Daveform Kvintett és a Kéknyúl.

A Veszprém Jazz Fesztivál keretében a Hangvillában lesz látható Kleb Attila fotográfus kiállítása a dzsessz világsztárokat bemutató portréiból. Kleb Attila elmondta: csaknem tíz éve szervez dzsesszfesztiválokat, és a koncertek előtt a backstage-ben kialakított kis műteremben portrézza a világsztárokat.

Ezúttal mintegy ötven fotója lesz látható a tárlaton. A fesztivál programját Blasius basszusgitárok készítőinek kiállítása is színesíti.