Nemzetközileg bizonyítottak, most a magyarok is megismerhetik őket

2023.09.30. 19:22
Az idei Szemrevaló Filmfesztivál tíz napon át szórakoztatja az érdeklődőket az európai filmkultusz kiemelkedő új alkotásaival. A fesztivál legjobb filmjeit Budapesten kívül Debrecenben, Szegeden, Pécsett és Veszprémben is vetítik majd. A rendezvényen olyan különleges vendégekkel találkozhatnak a nézők, mint Langston Uibel, Franz Hergovich vagy Frauke Finsterwalder. A fesztivált idén október 5. és 15. között tartják.

Idén sem aprózta el a Szemrevaló Filmfesztivál sem a különleges vendégek számát, sem a vetítésre szánt filmek minőségét. A 12. fesztivál budapesti vetítésein 12 német nyelvű filmet mutatnak be a közönségnek, majd a legjobb alkotásokat Debrecenben, Szegeden, Pécsett és idén új helyszínként Veszprémben is bemutatják.

A 2023. október 5. és 15. közötti rendezvényt a Goethe Institut, az Osztrák Kulturális Fórum és a Svájci Nagykövetség közösen bonyolítja le. A vetítéseknek Budapesten a Művész mozi ad otthont.

Elismert alkotók legfrissebb művei

Olyan műveket tekinthetnek majd meg az érdeklődők, amiket nemrég mutattak be, vagy díjaztak nemzetközi filmfesztiválokon. Az egyik ilyen film Christian Petzold Tűzvörös égbolt című alkotása, amely a Berlinalén Ezüst Medve díjat és zsűrinagydíjat nyert. Hasonlóan különleges film A róka, Adrian Goiginger műve, amely világszerte számos elismerésben részesült.

A vetítések mellett számos közönségtalálkozóval is készül az idei Szemrevaló Filmfesztivál.

Az érdeklődőknek lehetőségük nyílik találkozni többek közt Langston Uibellel, a Tűzvörös égbolt főszereplőjével, Király Edit irodalmár-fordítóval vagy Frauke Finsterwalder rendezővel, aki a 2023-as Bajor Filmdíjon elnyerte a legjobb rendezőnek járó elismerést.

Október 5. és 15. között a Művész moziban lehet megtekinteni a 12. Szemrevaló programját, majd október 12. és 15. között új helyszínként Veszprémben, 12. és 18. között Szegeden, 18. és 22. között Debrecenben, október 26. és 29. között pedig Pécsett vetítik a fesztivál legjobb filmjeit.