Idén az egész bulvársajtót megtréfálta, pedig csak élt

D NOE20200902005
2023.10.01. 07:00
Hivatásszeretete, munkabírása, kikezdhetetlen életműve minden pályakezdő színész számára példaként szolgálhat, humora, életszeretete és bölcsessége pedig mindannyiunknak erőt ad. Három színházban kilenc darabban játszik jelenleg is: az 1945. október 1-jén született Molnár Piroskát születésnapján kvízzel köszöntjük.

Tud szigorú lenni, megsemmisítő pillantást vetni valakire, ha a szerepe úgy kívánja, de olyan kedves mosolya sincs senkinek, mint neki, arról nem beszélve, milyen kacér szemvillanással tudja levenni a lábáról a közönséget még hetven felett is, ha úgy adja a szerelmes sanzon.

Molnár Piroska egész életét a színpadon töltötte, és olyan filmekben láthattuk, mint az Árvácska, az Indul a bakterház, a Sose halunk meg, a Csinibaba vagy a Sorstalanság. Mindemellett a 2000-es években sorra jelent meg a legnépszerűbb tévésorozatokban, ilyen volt a Kisváros, a Tóth János, a Korhatáros szerelem, a Munkaügyek, a Drága örökösök vagy a Keresztanyu.

A színpadon a drámai szerepek mellett számos zenés darabban is játszott, és ezekből az ismert dalokból színházi estet is tartott Vörös Róbert szerkesztésében és rendezésében „Emberi hang...” címmel, amelyet a Rózsavölgyi Szalonban mutattak be.

Fordulat ez életében

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő életében nagy veszteségek is voltak, amiről nem, vagy csak nagyon ritkán beszél. Gyermekét elveszítette, saját unokája nincs, de mintha a pályája körbeölelné, és olyan szerepekkel ajándékozná meg, amelyben 

humorral és bölcsességgel teli nagymamaként próbálja elrendezni a fiatalok életét.

Ilyen volt idén a Kőszegi Várszínházban bemutatott komédia, amelyben Rohonyi Barnabás és László Lili partnereként tette sietve a fülébe a hallókészülékét, amikor az unokája hajnali háromkor becsöngetett nagy hátizsákkal, biciklit tolva...

De az élet is különleges csavart tartogatott, amikor a nyár végén a bulvárlapok címlapjára került azzal, hogy „Vége a magányos időszaknak”, „különleges kapcsolat fűzi egy harmincas éveiben járó férfihoz”. A kedvesen áthallásos sztoriból aztán kiderült, hogy a sofőrje, Zsolnai Gergő mára a fogadott unokája lett. A fiatalember a nagyszüleit és az édesanyját is elveszítette, ezért családtagjaként tekint Molnár Piroskára, és minden kívánságát lesi, teljesíti. Horvátországban, Szlovéniában és Olaszországban is jártak idén nyáron.

Molnár Piroska szeptemberben életműdíjat kapott a 22. Vidor Fesztiválon, Nyíregyházán. A ma 78. születésnapját ünneplő színésznőt kvízzel köszöntjük.

(Borítókép:  Molnár Piroska játszik Dragomirov hercegnő szerepében az Agatha Christie - Ken Ludwig: Gyilkosság az Orient Expresszen című darab fotóspróbáján a Thália Színházban 2020. szeptember 2-án.  Fotó:  Bruzák Noémi / MTI)