Még soha nem volt ekkora esélyünk egy újabb magyar Nobel-díjra

2023.10.02. 05:52
Az elmúlt években mindig az irodalmi Nobel-díj esélyesei között tartották számon Krasznahorkai Lászlót és Nádas Pétert. Most annyiban változott a helyzet, hogy Krasznahorkai még esélyesebb, hiszen sosem volt ilyen előkelő helyen a fogadóirodák listáin.

A listákat összegző NicerOdds oldalon Jon Fosse a legesélyesebb, de Krasznahorkai szorosan követi őt a listán. Hogy végül Krasznahorkai, esetleg Nádas vagy Murakami Haruki lesz a következő irodalmi Nobel-díjas, csütörtökön derül ki. 

A díjról a Svéd Akadémia tagjai döntenek, a Nobellel tízmillió korona jár. A fogadóirodák általában jól mérték fel az esélyeket, hiszen a díjazottak mindig szerepeltek a favoritokat felvonultató listán. 

A legnagyobb esélyes Jon Fosse, őt Krasznahorkai, majd Gerald Murnane és Mircea Cartarescu követi. Nádas is benne van top húszban, olyan szerzők társaságában, mint Haruki Murakami, Salman Rushdie és Michel Houellebecq.

Bob Dylan 2016-os irodalmi Nobel-díja után érthető, hogy az esélyesek között popzenészek is szerepelnek. A listán megtalálhatjuk Patti Smitht, Joni Mitchellt, Paul McCartney-t és Lana Del Reyt.

Ön szerint ki lesz a következő irodalmi Nobel-díjas