Koncz Gábor még Orbán Viktor regnálása alatt szeretne meghalni

2023.10.02. 15:27
Gyerekkoráról, ars poeticáról, nemzeti érzésről, Orbán Viktorról, és pályafutásának sosem hallott részleteiről is beszélt a Mandinernek adott interjújában Koncz Gábor, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész.

Nem rejti véka alá véleményét, Koncz Gábor szerint Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke a század legnagyobb politikusa – mondta a Mandinernek adott interjújában a 85 éves színművész. 

Koncz Gábor a lapnak adott interjújában többek között arról is beszélt, hogy: 

  • Ugyan mindig gondol az életkorára, korántsem azért, mert a halálra készülne, szerinte az élet egyik legnehezebb feladata méltóságteljesen megöregedni.
  • Hiába mondják az internacionalisták, hogy ők mindenütt otthon vannak a világban, ő a hazáját szereti a legjobban: „nacionalista vagyok, itt vagyok otthon!”
  • Szeretné, ha az emberek megismernék az ars poeticáját, azaz „Ne ölj! Ne lopj! Felebarátod házastársát ne kívánd! – ahogy a Bibliában is áll. Ezt nevezik röviden becsületnek. Tudom, hogy ez most nem divat, de vannak még emberek, köztük én is, akiknek igenis fontos. Nem csak magam miatt. Hanem mert én így őrzöm a hagyományainkat: apámét, nagyapámét, a magyar faluét, vidékét. A gyökereinket.” Hozzátette, hogy nem baj, ha valaki emiatt nem szereti, hiszen olyan egyszerűen nem létezik. „Elég, ha a tizenötmillióból tizennégymillió szeret.”
  • Szerinte ahogyan az ő gyerekkorában, most is fontos, hogy „bátor, a hazájukért, szerelmükért, elveikért akár az életüket is feláldozó példaképeket lássanak a fiatalok.” 
  • Gyerekként még nem értette, hogy édesapja és nagyapja miért utálta az akkori rendszert, azonban mára már mindent ért. 
  • Amikor jelentkezett a színművészetire, hatalmas túljelentkezés volt, mégis első próbálkozásra a 3-5 ezerből kiválasztott 12 szerencsés egyike volt. 
  • Jó magyarnak lenni nehéz, Orbán Viktor azonban remek munkát végez. „Jó magyarnak lenni nehéz, de nem lehetetlen – fogalmaz Széchenyi. Erre kellene a magunk eszközeivel törekedni mindannyiunknak. Ahogyan a miniszterelnökünk is teszi, akit a század legnagyobb politikusának tartok.”
  • Szerinte a magyar miniszterelnök azért a lehető legjobb opció, mivel „család- és sportszerető, de ami a legfőbb érdeme az én szememben, hogy nem emeli fel a kezét, nem adja meg magát. És ahogy már korábban mondtam, szeretem a bátor embereket, akik után – mert valakik után muszáj – menni lehet. Arra kérem az Istent, hogy még az ő regnálása alatt menjek el.”
  • Szörnyűnek tartja az orosz–ukrán fegyveres konfliktust, amelynek következményeit a saját bőrén is érzi, „ránk is hatása van, alig bírom a házam rezsijét fizetni”. 

A 85 éves színész korábban szintén nyíltan beszélt az elmúlásról, akkor úgy gondolta, hogy jó lenne, ha nem fekve, hanem állva helyeznék végső nyugalomra, mert nem akarja fekve nézni a sok emberi disznóságot, és állva akar kiabálni a halála után is, ha valami nem tetszik neki.