Parti Nagy Lajos: Ez egy EU-konform, szoft diktatúra

2023.10.03. 06:53
A Kossuth-díjas irodalmár nem hajlandó semmit sem elfogadni a NER-től, de megérti azokat az alkotókat, akiknek a villanyszámla szintjén van szükségük pénzre. Parti Nagy úgy látja, hogy a publicisztikáiból egyértelműen kiderül: tele van a töke.

„Ez egy EU-konform, szoft diktatúra, nem a retorziókról szól feltétlenül, hanem az elfoglalásokról, a körbefolyásokról és a kiéheztetésekről. Ez egy olyan nagyon rosszkedvű, egyre sz*rabbul berendezett, valami nagyon sötét felé tartó ország, ahol magánemberként még mindig lehet élni” – mondta Parti Nagy Lajos, Kossuth-díjas költő, író az rtl.hu-nak adott nagyinterjújában, amelyben az irodalom mellett a magyar közéletről is beszélt.

Parti Nagy szerint egy író megteheti azt, amit egy filmes vagy színházcsináló nem tud, alkotás közben hátat fordíthat mindannak, ami történik.

Az interjúban többek között azt mondta:

  • A publicisztikáiból egyértelműen kiderül, hogy „tele van a töke”. 
  • Imponál neki, hogy önerőből milyen sikeres a Carson Coma vagy Beton.Hofi.
  • Nagyon tiszteli azokat, akik nemet mondanak a Petőfi Irodalmi Múzeum ösztöndíjaira, de vannak olyanok, akiknek villanyszámla szinten kell a pénz. Nincs rájuk egy rossz szava sem.
  • „Minden olyan juttatásra szükség van, ami valamelyest biztosítani tud egy értelmiségi létformát ennek a művészrétegnek, amely a piacon nem azért nem él meg, mert minőségileg piacképtelen, hanem mert ez egy rettenetesen kicsi és tulajdonképpen rettenetesen magára hagyott piac.”
  • A NER-től nem hajlandó elfogadni semmit sem.
  • Nem olvas rendszeresen verseket, akkor pedig egyáltalán nem, amikor egy köteten dolgozik.