L. Simon László megtorpedózta Vashegyi György MMA tiszteletbeli elnöki megszavazását

2023.10.05. 11:07 Módosítva: 2023.10.05. 12:07
Nem várt fordulattal indult a Magyar Művészeti Akadémia csütörtöki tisztújító közgyűlése, miután megszavazták: a napirendi pontok közül törli a tiszteletbeli elnök megválasztását.

Pedig a közgyűlés úgy indult, ahogyan az általában kezdődni szokott. A Magyar Művészeti Akadémia összegyűlt akadémikusait Richly Gábor főtitkár köszöntötte, majd döntöttek a szavazatbizottság elnökéről, a szavazatszámlálókról. Az utóbbi bizottság elnökének Galánfi Andrást választották. Ezután Vashegyi György, az MMA jelenlegi elnöke az első napirendi pontot megnyitotta, majd az akadémikusoknak azt mondta: ha valakinek van módosítási javaslata a napirendhez, tegye meg.

Ekkor L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója felállt, és azt mondta:

Azt gondolom, hogy az elmúlt hat évben az elnök és az elnökség kiváló munkát végzett. De a 11. napirendi pontot, vagyis a tiszteletbeli elnök megválasztását a közgyűlés napolja el tavaszra. Szerintem az a legjobb megoldás, ha a tiszteletbeli elnök feladatkörét kidolgozzuk.

Taktikai hiba?

Szentmártoni János művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkár azt mondta: ne vegyék le a napirendről a szavazást, csak később dolgozzák ki. Bicskei Zoltán azonban szintén azt javasolta, hogy töröljék a 11. napirendi pontot, mert az elnöknek nem elegáns önmagát javasolnia tiszteletbeli elnöknek.

Vashegyi György a szavazás előtt azt mondta: most legfeljebb hat évre vállalja,

tavasszal viszont nem vállalja a jelölést. 

Az MMA közgyűlése végül mégis úgy döntött, hogy módosítja az előzetes napirendet, és a tiszteletbeli elnök megválasztását elnapolja. A tiszteletbeli elnökség kérdése azonban így sajátos megvilágítást kap, hiszen L. Simon László csupán azt javasolta, hogy a tiszteletbeli elnökségről ne most, hanem tavasszal döntsenek, Vashegyi kijelentése azonban, miszerint tavasszal már nem vállalná a jelölést, mindent megváltoztat. 

A jelenlévők szerint úgy tűnik, Vashegyi kijelentésével taktikai hibát követett el, amit egyébként a helyszínen többen zsarolásként éltek meg. 

A helyszínen megkérdeztük Vashegyi Györgyöt, mit szól a döntéshez, de a válaszadást elhárította, mondván, folytatódik a közgyűlés munkája.