Átadták Az Év Tájháza díjat

2023.10.06. 14:18
A Tájházszövetség 2023. október 5-7. között Európa Kulturális Fővárosában, Veszprémben rendezi XX., jubileumi országos szakmai találkozóját. A szakmai konferencia napján, október 6-án átadták Az Év Tájháza kitüntető címet, amelyet a szövetség legrangosabb elismeréseként idén a Kiskőrösi Szlovák Tájház nyert el.

A találkozóra az ország minden részéből érkeztek tájházfenntartók, akik október 5-én, csütörtök délután Veszprém kulturális és építészeti értékeivel ismerkedhettek, majd a pénteki napon a Laczkó Dezső Múzeum megújult épületegyüttesében tartották az Értékfeltárás és értékmentés – Természeti, épített és szellemi kulturális örökség tájházi környezetben című szakmai konferenciát – áll az Indexnek eljuttatott közleményben. 

A megnyitón Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, Brányi Mária, Veszprém megyei jogú város alpolgármestere, Péterváry-Szanyi Brigitta, múzeumigazgató és Bereczki Ibolya, a Tájházszövetség elnöke köszöntötte a résztvevőket és hirdette ki Az Év Tájháza pályázat végeredményét. 2023-ban Tiszafüredről a Nyúzó Gáspár Fazekasház, a Pomázi Örökség Tájház, a kiskőrösi Szlovák Tájházés az Orfűi Malmok eddigi munkáját értékelte a bíráló bizottság.

A bizottság értékelése szerint a díjat elnyerő kiskőrösi Szlovák Tájházra minden négyzetméterén jellemző  a szakmai hitelesség.

Példaértékű helyreállítást végeztek az épületen, a programjaik kiválóak, külön erényük, hogy nagy számú látogató mellett a sajátos nevelési igényű tanulói csoportokat is fogadják.

Épületét és tárgygyűjteményét magas színvonalon, helyi, hagyományos értékként mutatja be, és maga mellett tudhat egy széles körű, több generációt magába fogadó múzeumi önkéntes csapatot is. A tájház mára jóval több, mint puszta kiállítás: ez egy olyan hely, amely idősebbeknek és fiataloknak egyaránt segít visszarepülni az itt élő szlovákok vallási, nyelvi, viseleti, táplálkozási és folklór hagyományaiba, és hozzájárul identitásuk megtartásához.