Különleges koncertet adnak Liszt Ferenc születésnapja alkalmából

2023.10.09. 13:44
Liszt 212 – Szenvedélyes hangok és homokvarázs címmel különleges ünnepi orgonahangversenyre invitálja a közönséget Mészáros Zsolt Máté Junior Prima díjas orgonaművész, ami egyedülálló művészeti élményt kínál.

Az esemény október 22-én, Liszt Ferenc születésnapján lesz a kedvenc budapesti templomában, a Belvárosi Főplébánia-templomban. Az est különlegessége, hogy Végh Lajos képzőművész egyedi, élő digitális homokanimációja kíséri majd a zeneszerző grandiózus, virtuóz orgonaműveinek hangjait.

A koncertre látogatóknak olyan vizuális élményben lehet része, amely az érzelmek mélyére hatol, miközben Liszt zenei zsenialitása teljes pompájában bontakozik ki az ország egyik legkiválóbb koncertorgonáján, műveinek szakavatott, nemzetközileg elismert előadója tolmácsolásában.

A közönség kívánságára a zeneszerző nagyszabású orgonaművei mellett néhány harmóniumművét is előadják. Ez az utolsó alkalom, amikor megtekinthető a helyszínen a Liszt-korabeli hangszer különlegességeket bemutató, nyáron megnyílt kiállítás. 

Az ünnepi esemény egyben záró hangversenye is az orgonaművész kilenc koncertből álló sorozatának. Emellett bemutatják a Magyar Művészeti Akadémia hároméves ösztöndíjának keretében végzett kutatása eredményeit, Liszt Ferenc összes orgona- és harmóniumművét – áll az Indexhez eljuttatott közleményben.