Lehet igazság a Walt Disney-t övező pletykák mögött?

2023.10.11. 11:24
Rengeteg mendemonda terjed Walt Disney haláláról és leginkább az azt követő eseményekről, ugyanis az elhíresült pletykák szerint Disney lefagyaszttatta holttestét, hogy egyszer a jövőben felolvasszák és újraélesszék őt. Az IFLScience bizonyítékok után kutakodott.

Évtizedekkel Walt Disney halála után szárnyra kapott a pletyka, miszerint a világhírű rajzfilmrendező és stúdióalapító lefagyasztathatta holttestét, hogy azt a jövőben újra életre tudják kelteni. Az ezzel kapcsolatos hírekről főként a Disney életét feldolgozó könyvekben olvashatunk – bár szakértők szerint ezek az írások inkább régi híreszteléseket tartalmaznak, semmint tényeket. 

Az IFLScience utánajárt, mennyi valóságalapja lehet a Disney holttestét övező pletykáknak, és arra jutottak, nincs bizonyíték arra, hogy végül meglépte-e ezt Disney.

A hivatalos feljegyzések szerint a férfit 1966-ban tüdőrák miatt bekövetkezett halála után nem sokkal elhamvasztották.

Az egyik életrajzi könyvben úgy fogalmazott az író, 

Walt Disney-t a saját halandósága miatti növekvő aggodalom arra késztette, hogy beleássa magát a kriogenika tudományába. A férfi bátyjának is gyakran elmélkedett arról, hogy lefagyasztatja magát, amire rendre elnéző bólintásokat kapott válaszul.

A lap egy, a rendező lányával készített 1972-es interjúra is rátalált, amelyben a pletykák hitelességéről kérdezték. 

Egyáltalán nem igaz, hogy apám, Walt Disney azt kívánta volna, hogy lefagyasszák. Kétlem, hogy apám valaha is hallott volna a krionikáról

– fogalmazott Diane Disney Miller.