Kiírtak egy pályázatot Demeter Szilárd posztjára

DSC1743
2023.10.18. 22:42
A Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) honlapján jelent meg a pályázat szerdán, amely a PIM főigazgatói tisztségének betöltéséről szól. Az új főigazgató 2024. február 1-jén kezdheti munkáját, és legfeljebb öt évig töltheti be a tisztséget. A jelenlegi főigazgató Demeter Szilárd.

A Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatói tisztségének betöltéséről szóló pályázati hirdetmény a PIM honlapján szerdán jelent meg és a Magyar Narancs vette észre elsőként. 

A pályázatot Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter írta ki még október 9-én, de valamiért csak most került ki a PIM honlapjára. 

A felhívásban szerepel, hogy három hónap próbaidővel kezdődik a munka 2024. február 1-től, és legkésőbb 2029. január 31-ig lehet betölteni. A pályázónak pedig rendelkeznie kell mesterfokozatú végzettséggel, szakirányú képzettséggel, vagy jogász- vagy közgazdászvégzettséggel. Emellett három év szakmai gyakorlattal.

Valamint előny:

a magyar irodalom külföldi megismertetésében szerzett jártasság, továbbá nemzetközi kapcsolatokkal rendelkezés az irodalom és a gyűjtőkör tekintetében hasonló szakmai profilú muzeális intézmények élén.

A jelentkezőt meghallgatja egy szakmai bizottság, majd annak véleményét mérlegelve a miniszter dönt a pályázatokról, valamint a főigazgató személyéről.

Demeter Szilárdot 2019. február 1-jei hatállyal nevezték ki a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatói posztjára. Akkor azt mondta, abba nincs beleszólása, hogy kiknek a művei jelenhetnek meg, és nem akar kitüntetéseket se osztogatni, legfeljebb ösztöndíjakat ad azoknak, akiket a szakmai szervezetek ajánlanak.

Azt is mondta, hogy nem várja senkitől, hogy Orbán Viktor portréja alatt a Himnuszt énekelje.

(Borítókép: Demeter Szilárd 2023. februárban. Fotó: Kaszás Tamás / Index)