Így mentettek életet a szabadságharc idején

2023.10.21. 14:32
Az október 23-i emléknap alkalmából különleges, ünnepi nyitvatartással jelentkezik a Kresz Géza Mentőmúzeum a Markó utcai Mentőpalotában. A hírt az Országos Mentőszolgálat osztotta meg közösségimédia-felületén. A tervezett programok közt bemutatnak egy korabeli sebesültszállító autóbuszt, valamint előadást tart Komora Miklós nyugalmazott gyermekorvos, aki az ’56-os szabadságharc idején mentőápolóként szolgált.

Békeidőben is az egyik legfontosabb feladat az egészségügyi dolgozóké, de fegyveres konfliktus esetén kritikus kérdés, hogy hány ápoló és orvos van, aki a frontvonalakon azért küzd, hogy életeket mentsen. Az 1956-os események sokszor az ápolókat sem kímélték, ennek ellenére sokan mindent megtettek, hogy a lehető legtöbb ember túlélhesse az összecsapásokat.

Az akkori állapotokat idézik fel idén, 2023. október 23-án a Mentőpalotában az Országos Mentőszolgálat és a Kresz Géza Mentőmúzeum munkatársai. A különleges előadások mellett egy nap alatt hét darab tárlatvezetést szerveznek a Pincekórházban, valamint egy korabeli sebesültszállítót is megtekinthetnek az érdeklődők.

A programok délelőtt tíz és délután öt óra közt lesznek. Ezalatt történész mesél a korabeli életmentés, betegszállítás körülményeiről. Különleges vendégként meghívták Komora Miklós nyugalmazott gyermekorvost, aki az 56-os szabadságharc idején mentőápolóként szolgált. A vetítésekkel egybekötött előadásokat a Mentőpalota dísztermében lehet majd megtekinteni.

Az Országos Mentőszolgálat a Facebook-oldalán számolt be az eseményről.