Ezek az év legjobb épületei

Kísérleti házikó, Sepsibesenyő – tervező  Turóczi Áron M
2023.10.22. 11:16
Az Építészfórum által alapított Média Építészeti Díja (MÉD) tizenkilenc éve mutatja be a kortárs magyar építészet legkiemelkedőbb és legizgalmasabb munkáit. A nemzetközi szaktekintélyekből álló előzsűri idén rekordszámú, mintegy kétszáz alkotás közül választotta ki a legjobbakat. A finalisták 2023. november 10-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatják be a terveiket és az épületeiket a vezető magyar sajtóorgánumok képviselőiből álló médiazsűri és a közönség előtt.

Templom, óvoda és diákotthon is versenyez idén a Média Építészeti Díja (MÉD) elismerésért, amelyet tizenkilencedik alkalommal ítél oda az újságírókból álló zsűri. A díjat az Építészfórum szakmai portál két alapító főszerkesztője, Pásztor Erika Katalina és Vargha Mihály hívta életre azzal a céllal, hogy a legkiválóbb magyar építészeti alkotásokat ne csak a szakmának, hanem az építészet iránt érdeklődőknek is bemutassák,

mindig remek hangulatú, nyilvános gálaesten.

Idén összesen 78 épületet, 91 tervet és 26 épített környezeti munkát neveztek a tervezők, amelyek közül templom, óvoda, oktatási központ, diák- és szeretetotthon is verseng az év legjobb épületének járó díjért, a tervek között pedig öt diplomamunka mérkőzik meg egymással. 

Neves külföldi ítészek

Az elbírálás első lépéseként a 2023. szeptember 15-ig nevezett alkotások közül tíz-tíz munkát választott ki a nemzetközi előzsűri három – épület, terv, illetve épített környezet – kategóriában, amelyek döntősként a közönségdíjért versenyeznek. Emellett megjelölték azt az öt-öt finalista tervezőt is, akik a MÉD-gála keretében prezentálhatják munkájukat a szakmai és médiazsűri előtt.

Az előzsűri 2011 óta válogatja ki a legjobbakat a pályázatok közül, így az Építészfórum eddig több mint húsz nemzetközi szakértőt kért fel arra, hogy véleményezzék a magyar építészet legfrissebb munkáit. A négyfős bírálóbizottság elnöki posztját idén – újra – Indira van't Klooster építészettörténész, az Amszterdami Építészeti Központ (ARCAM) igazgatója töltötte be. A zsűri további két tagja Iulia Stanciu építész, a STARH építésziroda alapítója, valamint Matteo Costanzo építész, a 2A+P/A építésziroda társalapítója volt. A nemzetközi szakértők munkáját Szabó Levente építész, a Hetedik Műterem alapítója segítette.

A döntősök

A legjobb épületek és tervek mellett 2019 óta díjazzák a kisebb léptékű épített környezeti alkotásokat is: ebben a kategóriában találkozhatunk a legizgalmasabb, legváltozatosabb munkákkal. Ide idén olyan projektek kerültek be, mint a Magyar Közlekedési Múzeum Bringára váltva kiállításának installációja, a budapesti Hableány-emlékmű, a dunakeszi Teknős Tanösvény, a csingervölgyi erdei olvasókabin, az Egri Lenkey János Általános Iskola udvarfestése vagy egy sepsibesenyői kísérleti házikó.

Az épületek között a zsámbéki Csillagvilág Református Óvoda (tervező: Archikon), a pápai Református Diákotthon (tervező: BIVAK), a pellérdi Oktatási és Nevelési Központ (tervező: Getto Tamás, Schunk Tímea), a cserépváraljai római katolikus templom rehabilitációja (tervező: Partizan Architecture), illetve a sepsiszentgyörgyi Szilvássy Carola Református Szeretetotthon (tervező: Openworks) versenyez.

A tervek közül az egykori Domus Áruházat közösségi nappaliként elképzelő munka, a százhalombattai Téglagyári-völgybe Micélium tudásközpontot álmodó elképzelés, egy győri színház-pedagógiai műhely, a salföldi kőkúti pálos kolostorrom és környezetének revitalizációja, illetve a Tájhasználók – Túlélési stratégiák léptékkísérlete című szentkirályszabadjai munka került a médiazsűri elé.

Közönségszavazás és show-műsor

Az épület, a terv és az épített környezet kategória tíz-tíz legjobb projektje a Közönségdíjért, az épület és a terv kategória öt-öt finalistája pedig a Média Építészeti Díjáért verseng. A Közönségdíj jelöltjeit az Építészfórum oldalán lehet megtekinteni, és egyben szavazni is ott lehet rájuk: az épületek között van budapesti, Pitypang utcai lakóház, Bimbó úti társasház, Görögkatolikus Múzeum Nyíregyházáról és szentpéterfai iskola, de lehet szavazni az egykori Józsefvárosi Telefonközpont épületében kialakított hotelre is.

A tervek között szintén izgalmas alkotások várnak a közönség ítéletére: hogy csak egyet emeljünk ki, 

az egyik rajzon 305 függöny libeg a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) ablakaiban,

amellyel az MTA alapításának 2025-ben esedékes 200. évfordulójára emlékeznének, s ami biztosan figyelemfelkeltő lesz a pesti Duna-parton. 

Az online szavazás mellett pedig mindenkinek érdemes részt venni 2023. november 10-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban a MÉD-gálán, akit érdekel az építészet. Egyrészt a prezentációjuk során megismerkedhetnek azokkal a tervezőkkel, akik az épített környezetünket – és ezzel a mindennapjainkat, a hangulatunkat is – alakítják, megtudhatják, milyen motivációk, vágyak és korlátok mentén dolgoznak. Másrészt olyan jó hangulatú show-műsort láthatnak, ahol alkotók és ítészek értelmes, gyakran humoros riposztokban beszélgetnek, néha vitatkoznak is, de mindenképpen olyan

üdítő párbeszédet folytatnak, ami a kultúra más területein ritkaságnak számít.

A médiazsűrit idén Bagi László (Forbes, a zsűri elnöke), Osvárt Judit (ELLE Decoration), Rajcsányi Gellért (Mandiner), Sümegi Noémi (Index), Szilágyi Róza Tekla (Eidolon Journal), Zubreczki Dávid (építészeti mesemondó) és Zsuppán András (Válasz Online) alkotja. A szakmai zsűrit Soltész Noémi és Weiszkopf András építész, valamint Wesselényi-Garay Andor építészetkritikus képviseli.

A szerző a Média Építészeti Díja újságírókból álló zsűrijének tagja.

(Borítókép: A sepsibesenyői kísérleti házikó. Fotó: Média Építészeti Díja)