Királyi elismerésben részesült Meryl Streep

2023.10.23. 16:29
A spanyol királyi család különleges elismerésben részesítette a színésznőt. Megkapta a Princess of Asturias Awardot, amelyből idén nyolc darabot osztottak ki. Meryl Streep közel öt évtizedes színészi pályája elismeréseként kapta meg a díjat.

Ahogy a neve is sejteti, a Princess of Asturias Awardot a család hercegnője, Leonóra után elnevezett alapítvány ítéli oda minden évben, majd egy nagyszabású gála keretein belül adják át.

Ez Spanyolország egyik legjelentősebb elismerése. Meryl Streep az átadó ceremónián beszédet mondott, amelyben felhívta a figyelmet a megértés és az empátia fontosságára.

Világunkban, az egyre inkább ellenséges és ingatag világunkban remélem, képesek lehetünk a szívünkbe zárni egy fontos szabályt, amelyet minden színésznek megtanítanak, miszerint: minden a megértésről szól [...] Az empátia a kapcsolatteremtés és a diplomácia úttörő formanyelve, amely más területeken is hasznos

 – idézi a színésznőt az Euronews.

A kimagasló teljesítmény

Mery Streepet a spanyol filmrendező, Pedro Almodóvar jelölte a díjra, aki szerint:

Kevés színésznő rendelkezik olyan sokoldalúsággal az amerikai filmtörténelemben, mint Meryl Streep. Egy színésznő, aki számos műfajban elsajátította a sokszínűséget, legyen szó vígjátékokról, drámáról vagy musicalről. Mindezt remekül csinálja, természetesen és őszintén. Meryl Streep valóban méltó választás az idei Asturias Princess Awardra.

A színésznőn kívül az ünnepségen elismerésben részesült Haruki Murakami, japán bestseller író, Jeffrey Gordon, Peter Greenberg és Bonnie Bassler amerikai biológusok, valamint Eliud Kipchoge a kenyai maratoni legenda. Mellettük posztumusz díjat kapott Hélène Carrère d'Encausse, francia történész és Nuccio Ordine olasz író és filozófus. Mindketten idén haltak meg. 

Ezenfelül két szervezet munkáját is díjazta a királyi család. Egyikük a Mary's Meals skót jótékonysági csoport, amelyet a rendkívüli szegénységgel küzdő iskolások élelmezéséért végzett munkájáért emeltek ki, míg a másik szervezet a Drugs for Neglected Diseases Initiative (DNDi).