Megszólalt Salman Rushdie az izraeli háborúról

2023.10.25. 06:08
Salman Rushdie szerint egy olyan világban, amelyben nőkről csak nők, indiai emberekről csak indiai emberek és heteroszexuális emberekről csak heteroszexuális emberek írhatnak, az a művészet halálát jelenti. A világhírű író a hétvégi Frankfurti Könyvvásáron átvette a német könyvkereskedelem békedíját.

Salman Rushdie indiai származású, brit–amerikai írót nagyon megrázta, hogy a Hamász 2023. október 7-én megtámadta Izraelt. A szerző aggódik amiatt, hogy Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök vajon hogyan vághat majd vissza. De reméli, hogy a háború hamarosan véget ér. Rushdie erről a Frankfurti Könyvvásáron beszélt, amelynek meghívott vendége volt. 

Nem túlbecsülni az irodalom erejét

A szerző szerint az irodalom keveset tud segíteni az Izrael–Hamász-háborúban. 

Mindig igyekszem nem túlbecsülni az irodalom erejét. Amit az írók tehetnek – és amit tesznek –, az az, hogy megpróbálják megfogalmazni azt a hihetetlen fájdalmat, amelyet mostanság sokan éreznek, és felhívják erre a világ figyelmét

 – mondta a DW német hírügynökségnek adott interjújában.

Humorral és bölcsességgel

Salman Rushdie szerint ha a szerzők csak olyan karakterekről írhatnak, mint amilyenek ők maguk, azzal „a regény művészete megszűnik létezni”.

Egy olyan világban, amelyben nőkről csak nők, indiai emberekről csak indiai emberek és heteroszexuális emberekről csak heteroszexuális emberek írhatnak, az a művészet halálát jelenti.

A Booker-díjas regényíró ezt már a Timesnak nyilatkozta.

Salman Rushdie a német könyvkereskedelem békedíját a frankfurti történelmi Szent Pál-templomban vehette át. A zsűri szerint Rushdie „rendíthetetlen lelkülete, életigenlése, valamint a történetmesélés iránti szeretete gazdagította a világunkat.

Regényeiben és ismeretterjesztő alkotásaiban a narratív előrelátást ötvözi a kihagyhatatlan irodalmi újításokkal, humorral és bölcsességgel.

A díjat 1950-ben ítélték oda először. Korábban Margaret Atwood, Orhan Pamuk, Susan Sontag, Amos Oz és Vaclav Havel is elnyerte. „Figyelemre méltó, kik kapták meg eddig a békedíjat. Szóval nagyon örülök, hogy a nevem felkerült erre a listára” – mondta a DW-nek adott interjújában.

A német békedíj 25 ezer eurós (mintegy 9 millió forint) pénzjutalommal jár és az egyik legrangosabb kitüntetés Németországban. 

Szégyen, hogy el akarják ítélni

A Frankfurti Könyvvásárt, a világ legnagyobb könyvvásárát sokan bírálták az elmúlt hetekben, miután a szervezők az Adania Shibli palesztin író tiszteletére tervezett díjátadó ünnepséget lemondták. Rushdie emellett azt is elítélte, hogy Arundhati Roy Booker-díjas regényíró ellen egy 2010-es, Kasmírról szóló beszéde miatt most emeltek vádat.

Ő az egyik legnagyobb indiai író, aki feddhetetlen és szenvedélyes. Szégyen, hogy bíróság elé akarják állítani, mert hangot adott a gondolatainak.

Arundhati Roy sztorija

Nemrégiben porolták le Arundhati Roy palesztin regényíró egy évtizedes ügyét. Ez azután történt, hogy Delhiben és másutt több mint 40 újságíró otthonában tartottak rendőri razziát. Terrorizmussal vádolták őket, telefonjaikat és laptopjaikat pedig lefoglalták. A NewsClick online portál munkatársai tagadták a vádat.


A Roy elleni eredeti panasz egy újdelhi konferencián tett megjegyzésén alapul, ahol azt mondta: „Kasmír – az India és Pakisztán által vitatott régió – soha nem volt India »integrált« része.” Ezt a mondatot azonban szövegkörnyezetéből kiragadva használták az írónő ellen, hogy nemzetellenesként ábrázolhassák. Most „provokatív beszéde és a különböző csoportok közötti ellenséges hangulatkeltés bűncselekménye miatt” vádat emeltek ellene – írja a The Guardian.

Salman Rushdie amúgy nem sűrűn áll közönség elé. A világhírű író 2022 augusztusában túlélt egy késes támadást. A New York nyugati részén található Chautauqua Intézet előtti színpadon éppen a szólásszabadságról tartott előadást, amikor egy férfi felment a színpadra, és késsel rátámadt, emiatt veszítette el az egyik szemére a látását. A támadásra 33 évvel azután került sor, hogy Irán a Sátáni versek miatt fatvát adott ki a regényíró ellen, vagyis minden hívő muszlimot felszólított Rushdie kivégzésére

Salman Rushdie Knife című memoárja 2024. április 16-án jelenik meg, és arról szól, hogy megkéselték. A készülő könyvéről azt mondta: „Lehetetlen mást írni. Ez egy nehéz év volt számomra, de örülök, hogy még mindig itt lehetek.” 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport