Az egyik gyereket lopással gyanúsították meg, de a tanárnő kiállt mellette

2023.10.25. 13:12
Három – egy magyar, egy német és egy török – többszörösen díjazott, tanári témájú filmet láthat a közönség premier előtt a budapesti Corvin Moziban 2023. október 26–28. között a Tanítanék Filmnapokon. Az első két napon a vetítés után beszélgetés is lesz az oktatás ügyéről, ami láthatóan több országban is égető kérdéssé vált.

Az első nap A tanári szoba című filmet vetítik, amely a 73. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon két díjat is elnyert, Németország 2024-re ezt a filmet nevezte az Oscar-díjra. A történet Carláról (Leonie Benesch) szól, aki a hetedikesek osztályfőnöke egy németországi iskolában. A tanárok és a diákok amúgy békés multikulturális közegében

az egyik gyereket lopással gyanúsítják meg.

A tanárnő hisz a fiú ártatlanságában, és saját kezébe veszi az ügyet. Cselekedete felbolygatja az egész iskola életét, és a dolgok odáig fajulnak, hogy Carla akár az állását is elveszítheti.

Másnap, október 27-én lesz látható Moldovai Katalin filmje, az Elfogy a levegő. Az alkotás nemrégiben a Varsói Nemzetközi Filmfesztiválról három díjat is kapott. A történet főszereplőjét, a gimnáziumi irodalomtanár Anát (Krasznahorkai Ágnes) az egyik szülő váratlanul feljelenti két XIX. századi francia költő, Arthur Rimbaud és Paul Verlaine életéről szóló film ajánlása miatt,

kifogásolva a két férfi közötti testi-lelki kapcsolatot.

A tanárnő fellebbezése láncreakciót indít el, amelynek következtében a gimnázium igazgatónője és a kollégái is fokozatosan ellene fordulnak.

A harmadik napon pedig Nuri Bilge Ceylan új filmje, az Elszáradt füvekről szerepel a programban. A török rendező legújabb, festői szépségű filmjében a kiábrándult Samet (Deniz Celiloglu) egy isten háta mögötti falucskában tanít Kelet-Anatóliában, Törökország kurdok lakta részén. Abban reménykedik, hogy egyszer majd a ranglétrán feljebb jut, és Isztambulban kap állást. A férfi egyhangú élete a vonzó tanárnő (Merve Dizdar az alakításáért a legjobb színésznőnek járó díjat nyerte Cannes-ban) megjelenésével, és az iskolában kirobbanó botránnyal fenekestül felfordul. 

Diákjaik a hatalmukkal való visszaéléssel vádolják meg őket.

Ezt a filmet nevezte Törökország 2024-re a legjobb nemzetközi filmként Oscar-díjra.

Beszélgetések

A tanári szoba vetítése után Tóth Jakab (Partizán) beszélget Gyurkó Szilvia gyermekjogi aktivistával a gyermekjogi oldalról, az iskolai szegregációról, a társadalmi integráció fontosságáról és arról, hogy az oktatási rendszerben hogyan jelennek meg a társadalmi különbségek.

A második napon a magyar filmet követően Gulyás Márton (Partizán) beszélgetőpartnere Törley Kata, a Tanítanék pedagógusmozgalom egyik vezetője lesz, és együtt arra keresik a választ, vajon mennyi mozgástere van egy tanárnak abban, hogy mit taníthat, mi a tanár személyes megélése, mennyire érzi magát korlátozva. A filmnapok bevételét a szervezők teljes egészében a Tanítanék Mozgalomnak ajánlják fel.