Bezárt az Újszínház

2023.10.27. 18:02
Az Újszínház közleménye szerint legkorábban januárban tudják fogadni nézőiket. A több hónapos szünet több mint 200 millió forintnyi jegybevétel-kiesést jelent, de a teátrum így sem áll rosszul anyagilag.

Az Újszínház hónapok óta zárva van. 2023 elején még likviditási gondokkal küszködött, a csőd szélén állt, végül megmenekült. Aztán a színház melletti épület felújítására hivatkozva az évad június közepe helyett már májusban véget ért. Abban bíztak, hogy a munkálatok a szeptemberi évadkezdésre befejeződnek, de nem így történt.

A színház honlapján most azt közölte nézőivel, hogy idén minden előadásuk elmarad.

S bár  a jegyértékesítés novembertől ismét elkezdődik, jegyeket csak a 2024. januári előadásokra lehet vásárolni. A színház közleménye így szól:

„Kedves Nézőink!

A színház szomszédságában zajló felújítás miatt jelenleg a színház nem tud előadásokat játszani. Előreláthatóan legkorábban januárban tudjuk Önöket színházunkban fogadni. A januári előadásokra a jegyvásárlás novembertől lesz elérhető. Addig a jegyvásárlás ezen a felületen nem üzemel. Bővebb információért keresse fel közönségkapcsolati munkatársunkat, vagy látogasson el közönségkapcsolati irodánkba.”

Telefonon elértük Dörner György igazgatót, aki kérdéseinkre nem adott választ. Megkerestük a színház sajtóosztályát is, mert kíváncsiak voltunk arra, hogy:

  • Miért jutott ilyen helyzetbe az Újszínház?
  • Jelenleg milyen a pénzügyi helyzet?
  • Hogyan érinti a színház működését, hogy legkorábban januárban tudnak nézőket fogadni?
  • Pénzügyileg ez mekkora kiesést jelent?
  • A színház dolgozóinak bérezésére ez milyen hatást gyakorol?

Ezt követően a Főpolgármesteri Hivatalnak is levelet küldtünk az ügyben. Választ egyelőre nem kaptunk, és csak remélni tudjuk, hogy ezúttal hitelesebb információkkal szolgálnak, hiszen januárban – egy hónappal azt megelőzően, hogy Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes tényként közölte, hogy február végére fizetésképtelenné válik az Újszínház – még azt írták kérdéseinkre, hogy „a színháznak nincs likviditási problémája”. Amint választ kapunk, cikkünket frissítjük.

Nem áll rosszul anyagilag

A Színház Online ugyanakkor nemrégiben a Blikk cikkét szemlézte, amely szerint a több hónapos szünet „minimum 165 elmaradt előadást jelent. A 330 férőhelyes Újszínházban átlagos 4000 forintos jegyárral számolva ez közel 218 millió forintnyi jegybevétel-kiesést jelent.

Az Újszínházban körülbelül 70 alkalmazotti státuszban lévő munkatárs dolgozik, 350 ezer forintos átlagfizetéssel számolva a bérköltségük havonta 25 millió forintra jön ki, ezt meg kell szorozni nyolccal, hiszen a fizetés a nyári hónapokra is jár. Ennek összege közel 200 millió forint.

Az Újszínház fenntartója a Kulturális és Innovációs Minisztérium, az interneten fellelhető információk szerint 2023-ra 515 millió forintot kapott az államtól a működésére, emellett pedig a nyár elején az előadó-művészeti szervezetek többlettámogatása során még 68 millió forintot ítéltek oda kiegészítő támogatásként, valamint kiemelt művészeti értékekkel bíró szakmai programok támogatása jogcímen, azaz az államtól 583 millió forinttal rendelkeznek. Ezek szerint

az Újszínház egyelőre nem áll rosszul anyagilag.

A főváros tulajdonában lévő színházak két kategóriába tartoznak. Eszerint 2020-tól a főváros egyedül, kormányzati támogatás nélkül finanszírozza a Katona József, a Radnóti, az Örkény és a Trafó Színházat. Önkormányzati fenntartású, de egyedül a kormány által biztosított működésű színház a József Attila, a Madách, az Új Színház, a Vígszínház, a Budapest Bábszínház és a Kolibri.  

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes lapunknak korábban azt mondta, hogy ezen társulatok 2020, 2021 és 2022 januárjában egy összegben megkapták az éves támogatást, minden gond nélkül.

Közülük az Újszínház esetében volt a legrosszabb a likviditási helyzet, miután kevés tartalékkal rendelkeztek a korábbi évekről. Végül 2023. február 28-án, vagyis az utolsó napon az Újszínház az éves támogatásának a felét megkapta a kormánytól. Ebben a tekintetben az azonnali frontveszély elhárult

– jegyezte meg.

Az Újszínház holnapja jelenleg is működik, azon látható a repertoár kínálata, a társulat tagjai is megtekinthetők. A jegyvásárlás gombra kattintva pedig a jegypénztárnál ez olvashatóÁtmenetileg zárva.