Írói fogások, irodalmi szarkák

ZS 2425
Megjelent Vinkó József Szellem a fazékból II. című könyve, amelyben Írói fogások alcímmel húsz író gasztroportréját rajzolja meg a legnagyobb evőktől a legkákabélűbbekig. A könyv egyszerre irodalomtörténet, szórakoztató irodalom és anekdotagyűjtemény mások mellett Mikszáth Kálmán, Bródy Sándor, Berda József, Szabó Magda és Márai Sándor kulináris kalandjairól felkutatott forrásokkal és pontos idézetekkel. Hasonló kötet jelent meg Nyáry Krisztiántól Így ettek ők címmel – az arútlúK adásában erről is beszélgettünk.

„Petri György 2000. július 17-én levelet írt a Magyar Konyha magazin szerkesztőségének” – olvasható Vinkó József Szellem a fazékból II. című könyvében.

„2000. július 17-én a Magyar Konyha szerkesztősége különös levelet kapott” – írja Nyáry Krisztián Így ettek ők című könyvének Petri Györgyről szóló fejezetében.

A két mondat hasonlósága azonnal feltűnhet, és valóban csak a hasonlósága, hiszen az egyik idézetben az szerepel, hogy Petri „levelet írt”, a másikban az, hogy a szerkesztőség „levelet kapott”: Vinkó József szerint az irodalmi szarkákra az jellemző, hogy pontatlanok, „nem profi tolvajok“.

„Petri György július 16-án gégerákban meghalt, tehát két eset lehetséges: vagy előredátumozta a levelet, hogy másnap feladja, de erre már nem került sor, vagy a mennyországból írta a levelet utólag, de hát azt nem küldték el – mondja. – A Magyar Konyhának akkor Cserna-Szabó András volt az egyik szerkesztője, nyilván publikálták volna, hiszen ez egy hosszú levél, amiben arra kéri a Konyha szerkesztőségét, hogy őt, az emberszakácsot mutassa be.

Nyilvánvalóan az történt, hogy előredátumozta, föl akarta adni, majd meghalt, és ezért a levél bekerült a Várady Szabolcs-féle hagyatékba: soha nem lett föladva. A Magyar Konyha soha nem kaphatta meg, mert ez a levél, ahogy a postások mondják, nem futott, nem lett feladva.”

„A nálam lévő húsz írói gasztroportréból tizenhárom szerepel a másik kötetben, mindegyikben lehet hasonló tévedéseket találni” – mondja az arútluK podcastban Vinkó József, és további példákat is idéz.

„Megállás nélkül idézhetném ezeket a példákat – mindig a tévedés bizonyítja az idegenkezűséget” – magyarázza a Szellem a fazékből II. szerzője, aki „azt a csúnya szót” nem akarja kimondani.

„Bőven lehet a másikat használni, bőven lehet kedvesen javítgatni, de kiszedegetni, mint egy irodalmi szarka a fészkekből a legcsillogóbb köveket, és azzal pompáskodni, nem tartom elegánsnak.”

Az Index megkereste Nyáry Krisztiánt is, és felajánlotta, hogy amennyiben a podcast megjelenése és meghallgatása után reagálni szeretne Vinkó József szavaira, akkor természetesen lehetőséget biztosítunk rá.

Aki lemaradt volna az arútluK podcast előző adásáról, amelyben a Gorg & Benzol zenekar tagjaival beszélgettünk, vagy esetleg újra meghallgatná, ide kattintva megteheti.

(Borítókép: Vinkó József. Fotó: Fekete Tímea / Index)