Bolti lopás törte ketté a karrierjét

GettyImages-1397283989
2023.10.29. 06:08
Hollywood egyik legfényesebb csillaga, dédelgetett üdvöskéje volt az 1971. október 29-én született Winona Ryder. Az amerikai színésznő besöpört már egy Golden Globe-díjat, továbbá kétszer jelölték Oscar-díjra, amikor megbicsaklott a karrierje, mert bolti lopáson kapták és letartóztatták. Tíz évvel a bírósági ügye után azonban visszatért, napjainkra pedig újra sikeres lett. Winona Ryder születésnapján kvízzel tesztelhetjük, mennyit tudunk róla.

Kétszer jelölték Oscar-díjra, a Kisasszonyok (1994) és Az ártatlanság kora (1993) című filmekért, az utóbbiért Golden Globe-díjat kapott. Karrierje első felében sokak számára mégis talán Jim Jarmusch Éjszaka a Földön (1991) című filmjében nyújtotta a legmegkapóbb alakítást a vagány taxisofőrlány szerepében.

Aztán történt valami: 2001-ben egy előkelő Beverly Hills-i üzletben megpróbált fizetés nélkül távozni,

miután sok ezer dolláros luxusruhákat tömött a táskájába. A biztonsági őr lefülelte, ezután letartóztatták és bíróság elé állították. Közel hatezer dollár értékben próbált ruhákat lopni a Saks luxusáruházból, ezért sokéves jogi procedúra végén három év próbaidőre felfüggesztett börtönre, 480 óra közmunkára és pénzbüntetésre ítélték.

Napjaink sikerei

A színésznő tettét a bíróságon kleptomániájával magyarázták, az őt feltartóztató őr tanúvallomása szerint Winona Ryder neki „szerepgyakorlatként” indokolta a lopást, a rendezője utasította erre. Amikor őrizetbe vették, depresszió és szorongás elleni gyógyszereket találtak nála, később nyilvánosan is felvállalta mentális problémáit. Egyszer majdnem megfulladt, emiatt aquafóbia alakult ki nála, és

ő a világ egyik leghíresebb inszomniása, vagyis krónikus alvászavarral küzd.

A lopási ügy lezárultáig még kisebb szerepeket sem kapott, az első film, amelyben láthattuk, a Kamera által homályosan (2006) című sci-fi volt, de játszott a Pippa Lee négy élete (2009), a Fekete hattyú (2010) és a Star Trek (2009) című alkotásokban is.

Winona Ryder magánélete is aktívan foglalkoztatta a bulvármédiát: 1989 júniusában ismerkedett meg Johnny Depp színésszel, akivel négy évig alkottak egy párt: eljegyezték egymást, de végül nem házasodtak össze.

(Borítókép: Winona Ryder 2022. május 14-én. Fotó: Theo Wargo / Getty Images)