Meghalt Marina Cicogna, az olasz mozi királynője

2023.11.04. 13:58
Hosszú betegség után 89 éves korában Rómában elhunyt Marina Cicogna olasz filmes producer, „az olasz mozi királynője”.

Marina Cicogna 1934. május 29-én született Rómában Cesare Cicogna Mozzoni gróf és Annamaria Volpi di Misurata grófnő gyermekeként. Tizenöt éves korában találkozott David O. Selznickkel, az Elfújta a szél producerével, ami nagy hatást gyakorolt rá.

Később New Yorkban fotózást is tanult, majd a Jack Warner lányával kötött barátsága révén bekerült Hollywoodba, ahol többek között Marilyn Monroe-val és Lauren Bacall-lal találkozott a Hogyan fogjunk milliomost? című film forgatásán.

Az 1960-as évek végén testvérével megalapították az Euro International Film nevű céget, ami számos külföldi, gyakran független filmet forgalmazott Olaszországban.

Marina Cicogna később olyan filmek gyártásában vett részt, mint Sergio Leonétól a Volt egyszer egy vadnyugat, Pier Paolo Pasolinitől a Teorema vagy Franco Zeffirellitől a Napfivér, holdnővér, írja a hvg.hu.

Elio Petri filmje, a Vizsgálat egy minden gyanú felett álló polgár ügyében 1971-ben elnyerte a legjobb külföldi filmnek járó Oscar-díjat.

Bátyja, Ascanio öngyilkossága és az Euro pénzügyi válsága után Marina Cicogna rövid ideig a Paramountnál dolgozott, mielőtt teljesen felhagyott a producerkedéssel, és az Egyesült Államokba költözött. 2002-ben tért vissza Olaszországba.