Szépírók Társasága: Nem húzzuk le a rolót

ZS 8284
2023.11.04. 09:12
A Szépírók Társasága felhalmozott egy kis tartalékot, így nem fogja lehúzni a rolót – mondta Józsa Márta alelnök az Index arútluK című műsorában. Szerinte az Nemzeti Kulturális Alap (NKA) döntése nem jelenti azt, hogy Závada Pál, Spiró György és Tóth Krisztina abbahagyná az írást, de bizonyos programjaik veszélybe kerültek.

Végigsöpört az interneten az, ami a napokban a Szépírók Társaságával történik. A Nemzeti Kulturális Alap ugyanis úgy döntött, hogy 2024-től nem támogatja az írószervezetet – s mindezt indoklás és fellebbezési lehetőség nélkül közölte.

Nem kötelességük, de azért mégiscsak...

Józsa Márta, a Szépírók Társaságának alelnöke az arútluK című podcast vendégeként elmondta, hogy a Nemzeti Kulturális Alap kuratóriumának abban igaza van, hogy a támogatás nem alanyi jogon jár, hanem pályázni kell. 

Az NKA-nak tényleg nem kötelessége támogatnia a Szépírók Társaságát. De azért mégiscsak egy mintegy 400 tagot számláló szervezet vagyunk, az alapvető kritérium szerint 100 fő elég. Másik feltétel, hogy legalább 10 éve működjön, a szervezetünk most 26. éve működik. És elszámolási problémánk sem volt még soha, még csak hiánypótlás sem. De a döntést valahogyan értelmezni kell.

A Szépírók Társasága korábbi közleményében azt írta, az NKA döntését nehezen tudja máshogy értelmezni, mint a hazai független irodalmi-kulturális civil közösség elleni, a független színházak kivéreztetéséhez hasonló, egyértelmű és nyílt politikai támadásként, elhallgattatási szándékként. Az NKA ezt a leghatározottabban visszautasította.

Józsa Márta erről így fogalmaz: „Nyilván visszautasították, mert ezt nem vállalná magára senki. A független színházak támogatásának oda nem ítélése sem volt kötelező. Nem is tudom, hogy akkor kételkedtek-e abban, hogy politikai döntés született-e. Egyrészt az elmúlt évek tapasztalatai alapján nehezen kapnak pénzt, akik nincsenek valahogy becsatornázva a hatalomhoz.”

Mindenből kihagyva érzik magukat

Józsa Márta szerint az irodalmi közélet iszonyúan átpolitizált – a Petőfi Kulturális Ügynökségen keresztül. Több olyan szervezet van, amelyek rendszeresen nem kapnak támogatást, vagy nem jutnak lehetőséghez. „A Térey János-ösztöndíj alapvetően jó kezdeményezés, de a kiválasztási folyamat kivétel nélkül a szakmai szervezetek megkérdezése nélkül történik.

És ha valaki mindenből kihagyva érzi magát – mert amúgy a Kossuth- vagy József Attila-díj bizottságába sem hívják be –, akkor arra gyanakszik, hogy partvonalon van. Miközben az egyetlen magyar Nobel-díjas író, Kertész Imre a Szépírók Társaságának tagja volt. Nádas Péter és Krasznahorkai László, akik a shortlisteken folyamatosan jelen vannak, szintén. 

Józsa Márta szerint az NKA döntése még nem jelenti azt, hogy például Závada Pál, Spiró György vagy Tóth Krisztina abbahagyná az írást: „A könyv utóélete nevű programunk veszélybe került, amelyben vidéki művelődési házakba is elmegyünk, hogy ott is lássanak élő írót. Ezek amúgy rendkívül népszerűek. De van valamennyi tartalékunk abból adódóan, hogy a Covid-járvány alatt kevesebb élő programot tudtunk megvalósítani. És 2020-tól tagja vagyunk az európai írószövetségnek, amely azt jelenti, hogy viszonylag jól tudunk uniós projektekre pályázni, de ezek célzott projektek.”

A beszélgetésben többek között szó esik arról,

  • mi tört el a magyar irodalmi életben,
  • van-e háború a két irodalmi szekértábor között,
  • a Petőfi Kulturális Ügynökség szerepéről,
  • a Szépírók Társasága miért érzi magát partvonalra téve
  • és mennyire került veszélybe a működésük.

Aki lemaradt volna az arútluK podcast előző adásáról, ide kattintva meghallgathatja.

(Borítókép: Józsa Márta. Fotó: Szollár Zsófi / Index)