Ezen a fesztiválon három patkány is lehetett díjnyertes

2023.11.10. 16:02
Húsz díjat osztottak ki a 9. Magyar Speciális Filmfesztiválon, a fogyatékossággal élők nemzetközi filmes seregszemléjén, amelynek a vetítéseit Egerben, Szolnokon, Szombathelyen és Budapesten tartották. A rendezvény az egyetlen olyan tematikus filmfesztivál Magyarországon, ami a fogyatékossággal élők életére hívja fel a figyelmet.

Hat kontinens 33 országából beérkező 192 alkotásból 60 filmet mutattak be a 9. Magyar Speciális Filmfesztivál három napján Budapesten. Az idei éven először Egerben, Szolnokon és Szombathelyen is tartottak vetítéseket kiegészítve a fővárosi helyszínt. A beérkezett pályaművek között egyaránt megtalálhatók a fogyatékossággal élő, speciális filmesek munkái és a professzionális filmkészítők alkotásai.

Az egymástól távoli országokból érkező filmek fizikai és kulturális különbségeiből adódóan különösen színes és izgalmas élményt nyújtottak a közönségnek.

A szervezők szakmai kerekasztal beszélgetéssel, jótékonysági koncerttel és Gömbös Olivér Futottam Holdversenyt című könyvének zenés-verses bemutatójával várták az érdeklődőket.

Kollarik Tamás producer, filmrendező a filmfesztivál fővédnöke a következőképpen fogalmaz köszöntőjében:

A Filmfesztivál évről évre egyre nagyobb számú közösségi és szakmai programjából, valamint az eseményen levetített csodálatos alkotásokból hitet és erőt merítünk mindannyian. Az alkotás folyamata lélekemelő élmény, benne lenni vagy ezt segíteni hatalmas érték, a szervezők ebben a szellemben végzik munkájukat, nekik a film nem a hírnevet és a csillogást jelenti, hanem a szolgálatot, a társadalmi szolidaritást és az alázatot.

Fábián Gábor, a szervező egyesület elnöke a célkitűzéseiről elmondta: „A Magyar Speciális Mozgókép Egyesületnek, és fesztiválunknak is, kiemelt célja, hogy a mozgókép, a film eszközét a társadalom hátrányos helyzetű csoportjai számára is minél könnyebben elérhetővé és akár napi szinten felhasználhatóvá tegye.”

A világháló segítségével a rendezvényt a nagyvilág is figyelemmel kísérhette. Benn annak a 33 országnak az alkotói, akik pályáztak, akik díjakat nyertek, és akik a rendezők reményeik szerint 2024-ben is eljönnek alkotásaikkal Magyarországra immáron a tizedik jubileumi nemzetközi Magyar Speciális Filmfesztiválra.

A Filmfesztivál nagydíjai:

- Az erdő védelmezője – Nyíri László, Tóth Mária, Ivánfi Tibor, Rácz József, Segítő: Tóthné Nagy Ágnes, Segítő Kézzel a Fogyatékosokért Alapítvány, Bánhalma, Magyarország
- Nem a méret a lényeg, avagy élet 150 centi alatt –
Rendezte: Szűcs Gergely

Aranyszárny nagydíjak: - Ballada a három patkányról – Lengyel Krisztina, Lukács Tamás, Segítő: Gaál Balázs, Rábaparti Integrált Szociális Intézmény Vas Vármegye, Szentgotthárd
- 15 Years –
Rendezte Katie Mayhew, Nagy-Britannia

Arcaink nagydíjak: - Naplemente! A legértékesebb arany a Földön – Köteles Erzsébet, Budapest
- Water, Wind, Dust and Bread –
Rendezte Mahdi Zamanpoor Kiasari, Irán

Együtt nagydíjak: - Harmadnap – Gacsal Sándor, Harczi János, Kocsis Sarolta, Kovács István, Somoskövi István, Vincze Tibor, Segítő: Bácsalmási Gabriella, Kollarics Anna, Kollarics Attila, Bárka Integrált Szociális Intézmény, Kiskunhalas
- GOSIA@TOMEK – Christine Jezior, Germany