Vidnyánszky Attila magát okolja a Nemzeti Színházban történt baleset miatt

2023.11.16. 16:26
A Nemzeti Színházban történt balesett miatt Vidnyánszky Attila lemondott vezérigazgatói posztjáról, mivel elmondása szerint úgy érezte: a történtek jelzésértékűek voltak.

Vidnyánszky Attila a Nemzeti Színház lemondott vezérigazgatója szerda este a Hír TV Napi Aktuális című műsorában a két színésszel történt balesettel kapcsolatban azt mondta, hogy azt egy jelként fogta fel, ezért is mondott le a posztjáról. 

A műsorban többek között arról beszélt, hogy

  • írt egy SMS-t Szász Júliának, és „ha majd ő úgy gondolja, akkor felhív”. Horváth Lajos Ottóval viszont tudott beszélni, őt csütörtökön haza engedték a kórházból.
  • Amikor a baleset bekövetkezett, Vidnyánszky is a színházban tartózkodott, az igazgatói szobából látta a monitoron, hogy baj történt. Onnan rohant le a színpadhoz.
  • Elmondása szerint borzalmas volt az az idő, amíg nem tudták, mennyire súlyos sérüléseket szenvedtek a színészek, és azt is tisztázta, hogy a korábbi hírekkel ellentétben nem 4 méterről, hanem 2 méter 84 centiméterről estek le.
  • Vidnyánszky Attila azt is hangsúlyozta, hogy a színház sosem lesz tökéletesen balesetbiztos, és hogy vannak ennél a darabnál veszélyesebb előadásaik is. „Mindent kivédeni nem lehet, maximalizálni kell a biztonságot és minimalizálni a veszélyeket” – tette hozzá.
  • A felmondásával kapcsolatban elmondta, hogy látva a két fájdalommal küszködő színészt, tudta, hogy neki valami nagy gesztust kell tennie. A beszélgetésből kiderült az is, hogy a színészek nem, de ő okolja magát a baleset miatt, illetve Horváth Lajos Ottó is többször bocsánatot kért tőle, aki szintén vádolja magát. 
  • Vidnyánszky Attila szerint a baleset úgy történt, hogy Horváth Lajos Ottó ahelyett, hogy balra fordult volna, egyenesen ment. Így zuhantak le a kezében lévő Szász Júliával a magasból.
  • Kiemelte, hogy lemondásával nem leszámolni akart a karrierjével, hanem meg akar állni egy kicsit, és újragondolni az egészet. Mint mondta, mindenképpen van felelőssége a balesetben, és azért is emészti magát, mert szerinte korábban is kitalálhatta volna, hogy hogyan lehet a baleseteket megelőzni.
  • Elmondása szerint a Nemzeti színház egy egyedülálló intézmény, „ezt a kormányt elengedni nagyon nagyon nehéz, és óvatosnak kell lenni, hogy ne legyenek nagy megrázkódtatások”.

Vidnyánszky Attila végül arra a kérdésre, el tudja-e képzelni, hogy folytatja a színház vezetését, azt válaszolta, hogy „most inkább azt, hogy nem”.

Rossz lépés, kórház, lemondás

Mint megírtuk, múlt hét pénteken félbeszakadt a Nemzeti Színházban a Rómeó és Júlia című előadás, két szereplő, Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó ugyanis egy rossz lépést követően lezuhant, és súlyos sérüléseket szenvedett. 

A Nemzeti Színház szerdán közölte, hogy Szász Júliát hazaengedték a kórházból. Az egész társulat nevében jobbulást kívántak a színésznőnek. A két színész felépülése azonban hónapokig is eltarthat.

A színházi baleset ügyében rendőrségi nyomozás és szakértői vizsgálat zajlik. A helyszínen csütörtökön kezdik meg a díszlet vizsgálatát. A díszletet ehhez vissza kellett építeni, de ahogy az Index utánajárt: el sem lett volna szabad bontani. 

Az intézmény vezérigazgatója, Vidnyánszky Attila, elismerve felelősségét, lemondott posztjáról, amit a Kulturális és Innovációs Minisztérium is megerősített. A tárca közleménye szerint Csák János miniszter „a színházban történt balesettel kapcsolatos vizsgálat lezárultát követően foglalkozik a kezdeményezéssel”.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport