Koltai Róbert nem akármilyen könyvet kapott, pontosabban adott

IMG 2811
2023.11.28. 18:37
Filmes könyv Koltai 80 címmel jelent meg Koltai Róbert színművész filmrendezéseiről és filmszerepeiről szóló kötet, amely interjúkat, kritikákat és visszaemlékezéseket tartalmaz. Az Athenaeum Kiadó gondozásában kiadott könyvet Gaál Ildikó írta és szerkesztette. A könyvbemutatót a Magvető Caféban rendezték meg, amelyen Peller Anna színművész Koltai Róbertet és Gaál Ildikót kérdezte.

Ildikó a Színművészeti Egyetem elsőéves dokumentumfilm-rendező hallgatója volt, amikor az egyik tanára az egyik órára behozott egy vadonatúj, frissen készült filmet. Azt mondta, nézzék meg, aztán beszélgessenek róla.

Ez volt a Sose halunk meg, Koltai Róbert első rendezése.

Egyetlen gondolat motoszkált ekkor Ildikóban, amelynek hangot is adott az egyetemen: ennek a filmnek minden kockájából árad a szeretet. És Ildikó akkor még nem sejtette, hogy pontosan harminc évvel később olyan könyvön fog dolgozni, amely a Jászai Mari-díjas Koltai Róbert filmjeivel foglalkozik, és őt nemcsak mint filmrendezőt, hanem mint élete párját is kérdezi majd.

Emlékeit Gaál Ildikó rendező, újságíró, Koltai Róbert párja idézte fel a Magvető Caféban megrendezett a Filmes könyv Koltai 80 című kötet bemutatóján. Hozzátette: „A szubjektív kifejezés ilyen módon talán adja magát, a monográfiát pedig az magyarázza, hogy a könyv Koltai Róbert mintegy tizenöt filmjét és az elmúlt közel harminc évet öleli át, főképpen filmes megközelítésből.”

Koltai Róbert a Sose halunk meg című film keletkezéséről elmondta, hogy Gyuszi bácsi karaktere már régóta a fejében volt. Nem tudta, miért, de úgy érezte, néha hangoztatta is, hogy ebből egyszer film lesz. Ő sem tudja, miért, hisz fiatalon annak is örült, ha eljátszhatott egy szerepet. Meg annak is, hogy elvégezhette a színművészetit. Az általa ismert írók közül csak Nógrádi Gábor vette őt komolyan Gyuszi bácsi ötletével. 

„Ő érdeklődött, látott benne fantáziát. A történetet felvette magnóra, majd az első beszélgetés után eltelt 8 év, mire forgatókönyv lett belőle. Sokat beszélgettünk és vitatkoztunk, mire befejeztük a filmet. Mesekönyvbe való dolognak tartom, hogy egy színész, aki játszik a filmben, még meg is rendezheti. Nyolcvanéves vagyok, de harminc év sok idő, és az emberek még mindig nézik és szeretik. A Sose halunk meg sikersztori.”

Mondhat bárki bármit

Koltai a filmjeiben Dés László és Darvas Ferenc zenészekkel dolgozott együtt. A még nem Kossuth-díjas színművész elmondása szerint alapvető, hogy Dés nemcsak zenészként óriás, hanem rendezőként is. Szerinte a Csocsó, avagy éljen május 1-je! című filmen nagyot dobott, hogy Dés László belenézett a forgatásba. A szigorúságára mindnyájuknak szüksége volt.

Koltai Róbert több filmet köszönhet Vámos Miklósnak, sokat dolgoztak együtt. Gál Ildikó erről elmesélt egy történetet, miszerint Robi egy Vámossal folytatott telefonbeszélgetésből datálja a saját filmrendezői mivoltát. 

Vámos Miklós felhívta, és azt mondta neki, hogy ne törődjön senki véleményével, mondhat bárki bármit, ő, Koltai Róbert, a színész, mostantól filmrendező. Ez a Sose halunk meg után volt. Ez hatalmas erőt adott Robinak a folytatáshoz.

Második filmje, a Szamba forgatókönyvét szintén Vámos Miklós írta, aki kicsit elégedetlen volt, hogy a Görög László által alakított fiú nem azt a mániákus depressziót ábrázolta, amelyet ő a könyvben megírt. 

Grecsó Krisztiánnal a Megy a gőzös című filmen dolgoztak együtt. Koltai elmondása szerint mindketten roppant elfoglalt időszakot éltek, így szinte „futásban” találkoztak folyosókon. Ráadásul Krisztián saját magáról meglehetősen önkritikusan ír a könyvben. Én sokkal elégedettebb voltam az ő munkájával, mint ő. Boldog voltam, és most is az vagyok, hogy itt van.”

Grecsó Krisztián a közös munkára másképp emlékezett, szerinte hotelszobákban dolgoztak együtt. Megjegyezte, azt már nem mondja el, párhuzamosan hogyan zajlott a sportfogadás, minden mennyiségben. Szerinte a film nagy siker volt, de neki személyesen bukás volt. „Ha valakinek identitásfilmje lett volna az alkotás, az én vagyok, nekem kellett volna belehalni, és Robinak azt kellett volna megmutatni, miután ő is belehal. Szóval az lett volna a dolgom, hogy megírjam a saját identitáskereső könyvemet.”

Nincs megállás, folyamatosan dolgozik

A beszélgetésen természetesen A miniszter félrelép is szóba került. Koltai azt mondta, nincs a négy legfontosabb filmje között, de büszke rá. Örül, hogy mintegy 700 ezer néző látta a mozikban, ami szerinte abszolút rekord a mai napig.

A Kossuth-díjat még nem kapott színművész az elmúlt hónapokban folyamatosan dolgozott, a nyáron forgatták a Ma este gyilkolunk című krimivígjátékot. „Ebben a nagy, aggastyán színészek mind benne vannak” – mondta. A könyvbemutatón levetítették a Demencia szpotokat is, amelyben Koltai egy demenciával küszködő idős embert alakít. Ezek mellett elkészült egy tévéfilm, amelyben Koltai Róbert A kékszakállú herceg történetét folytatja.

Az esemény zárásaként a szervezők tortával köszöntötték Koltai Róbertet, aki 2023. december 16-én lesz nyolcvanéves.

(Borítókép: Koltai Róbert Fotó: Hornyák Adrienn)