Így lett Józsefvárosból „Nyócker”, majd újra Józsefváros

2023.11.29. 17:14
A hírhedt zóna sokat változott a főváros története során. Agyagházas kerülettől árvíz pusztította városrészen át, bérházlabirintuson keresztül egészen no-go zónáig, majd mai formájáig szinte minden volt. Napjainkig az egyik legváltozatosabb szelete Budapestnek. A We Love Budapest Pesten innen, Budán túl műsorában két nyolcadik kerületi lokálpatrióta, az Animal Cannibals csapat rapperei, Ricsipí és Qka MC mesélnek emlékeikről.

Még vidéken is sokan ismerik a „Nyócker” kifejezést, ami jó ideig összeforrt a kevésbé kedvelt városrész fogalmával. Manapság mégsem ilyen egyszerű a matek, jelenleg is több nagy volumenű beruházás zajlik Józsefvárosban.

A We Love Budapest csapata Pesten innen, Budán túl című műsorában a sokat emlegetett városrész történetét elevenítette fel. Ikonikus helyszíneken kalandoznak, izgalmas sztorikat mesélnek, és körbejárják, miként alakítja át szépen lassan a kozmopolita városfejlesztés az egykori düledező házakat és romos látképet.

A műsorban elhangzott, hogy számos átalakuláson esett át a terület, mire a ma ismert Józsefvárossá avanzsált. A XVIII. században még egyszintes agyagházak tarkították Pest ezen részét. Ezeknek zöme elpusztult az 1838-as árvízben, így a látképet hamarosan a bérházak kezdték uralni.

A XX. század háborús időszakai persze Józsefvároson is mély nyomokat hagytak, sokáig beépítetlen foghíjtelkek és lebombázott házak „díszelegtek” a nyolcadik kerületben. A hatvanas években újból megindult a fejlődés, ekkor azonban már toronyházak születtek a régi romok helyén.

Helyi rapperek, helyi sztorik

Az egyik legnagyobb fejlesztés az új évezredben a Corvin-projekt volt, ami sok területet átformált. A beruházás vezetői úgy döntöttek, nem a helyi élet hiphopzenészeit választják arcaiknak. Így lett, hogy a lokálpatrióta Ricsipí és Qka MC, az Animal Cannibals csapat oszlopos tagjai nem társultak a projekthez, noha szívük mélyén helyi srácok maradnak mindhalálig.

Mi örökre józsefvárosiak maradunk, akárhova költözünk a világban

– mesélik a fiúk, akik a We Love Budapest csapatával beszélgettek a nyolcadik kerületről. A városrészről így meséltek:

Ez egy ilyen közvetlen, utcai kerület. Mi még az a kulcsos gyerekes generáció vagyunk, akiket leengedtek a szüleik bandázni. Nekünk megvolt az a kettősség, hogy a lakótelepen is tudtunk bandázni, és el tudtunk menni a romos házakba, ami a kalandozás volt. Megvolt nekünk az a fajta Pál utcai fiúk-élmény, hogy milyen azokon az utcákon bandázni, és azt érezni, hogy egy picit miénk itt a tér.

A kerület története mellett szó esik a srácok gyerekkoráról, hogy milyen is józsefvárosiként felnőni, hogy miként készült az ikonikus, 1996-os Yozsefváros-klip, valamint annak 2022-es remixe.