Most a rács mögött élők ítélkezhetnek másvalakik sorsáról

GettyImages-1408758053
2023.12.05. 14:29
A következő hat hónapban a börtönökben lévő fogvatartottak vitatkozhatnak és szavazhatnak egy új könyvdíj – az Inside Literary Prize – nyerteséről az Egyesült Államokban.

A nemrégiben bejelentett kezdeményezést a Freedom Reads nevű nonprofit szervezet alapította, amely a börtönökben könyvtárakat épít, és könyveket szállít oda az Egyesült Államokban. A Center for Justice Innovation pedig az a szervezet, amelyik erőforrásokat és támogatást nyújt a rosszul ellátott közösségeknek; valamint a Nemzeti Könyvdíjnak, az Egyesült Államok egyik legrangosabb irodalmi díjának, a National Book Awards-nak ad otthont.

Reginald Dwayne Betts, a Freedom Reads alapítója és vezérigazgatója szerint a díj célja, hogy lehetőséget teremtsen a bebörtönzöttek számára, hogy érdemben részt vegyenek a nemzeti kulturális beszélgetésben, írja a New York Times.

Az, hogy elmondhatjuk, hogy ez az idei év legrosszabb könyve, amelyet ezek a még börtönben lévő férfiak és nők választottak, végső soron azt jelenti, hogy az életük számít

– mondta.

Provokatív történet a magányról

A versenyben lévő négy könyv mindegyike nyertes vagy döntős volt a Nemzeti Könyvdíj 2022-es listáján.

  • Tess Gunty: The Rabbit Hutch
  • Jamil Jan Kochai: The Haunting of Hajji Hotak and Other Stories
  • Imani Perry: South to America: A Journey Below the Mason-Dixon to Understand the Soul of a Nation 
  • Roger Reeves: Best Barbarian

Tess Gunty regénye pillanatfelvétel négy tizenéves fiatal életéről, rajtuk keresztül pedig a kortárs Amerikáról: gyönyörű provokatív történet a magányról és a vágyakozásról, a csapdába esésről és az elnyert szabadságról – írja a Libri Magazin.

Imani Perry műve Dél-Amerika prizmáján keresztül vizsgálja a kultúrát és az identitást. Roger Reevestől egy olyan verseskötetet kapunk, amely jelentős kulturális személyiségekre és történelmi eseményekre tekint vissza, feltérképezve az ott tapasztalt örömöt és fájdalmat. Jamil Jan Kochai regényében életet lehel kortárs afgán karaktereibe, a mai Afganisztán és az amerikai afgán diaszpóra között mozogva.

Nem újkeletű

A díjra Európában is van példa. Tavaly decemberben franciaországi foglyok részt vettek a Goncourt des détenus (a fogvatartottak Goncourtja) elnevezésű, kormány által támogatott könyvdíjban, amely az ország legmagasabb irodalmi kitüntetésének ága. Sarah Jollien-Fardel „Sa Préférée” (vagy „Kedvence”) című regénye, amely egy nőről szól, aki az apja bántalmazása miatti traumával küszködik, 15 döntős közül nyert.

Ennek a díjnak a tudósítása ihlette az Inside Literary Prize-t – mondta Lori Feathers, egy könyvesbolt-tulajdonos és egy irodalmi podcaster. 2022. december 16-án, egy nappal a cikk megjelenése után Feathers elküldte a darabot egy barátjának az Igazságügyi Innovációs Központban, megkérdezve, hogy a fogvatartottak Goncourtjához hasonlót meg lehetne-e csinálni Amerikában.

„Az e-mailemben „quixotikus (fellegekben járó - a szerk.) gondolatként” emlegettem ezt” – mondta Feathers. Hamarosan kapcsolatba került Ruth Dickey-vel, a National Book Foundation ügyvezető igazgatójával és Betts-szel, a Freedom Reads-től, akikkel dolgozni kezdtek, hogy megvalósítsák a projektet. Persze hamar záporoztak a kérdések:

  • mely könyveket kellene jelölni?
  • mely börtönök és könyvtárak vehetnek részt?
  • ki jogosult a zsűrizésre? 

Ezek a válaszok viszonylag könnyen érkeztek, nagyrészt a Freedom Reads, a központ és támogatóik infrastruktúrájának és kapcsolatainak köszönhetően számos állami javítóintézettel és börtönnel. Az is eldőlt, hogy a zsűri legfeljebb 25 fogvatartottból állhat mind a 12 résztvevő intézményből. És kizárólag puhafedeles könyvek jöhetnek szóba, mert a legtöbb börtönben betiltották a keményfedeleseket, nehogy bármit el lehessen rejteni bennük. 

Reginald Dwayne Betts úgy véli, hogy az Inside Literary Prize nagyobb jelentőséggel bír, mint az irodalmi teljesítmény más hagyományos babérjai. „A szabadság egy könyvvel kezdődik” – mondta.

A nyertest 2024 júniusában hirdetik ki.

(Borítókép: Könyvtáros segít a raboknak könyvet választani a megyei börtönben, San Franciscoban 2018. október 2-án. Fotó: Paul Chinn / San Francisco Chronicle / Getty Images Hungary)