Meghalt a Peaky Blinders színésze, Benjamin Zephaniah

2023.12.07. 16:51
65 éves korában meghalt az író, költő, zenész Benjamin Zephaniah, aki a Peaky Blinders című, nagy sikerű sorozatban is szerepelt. Nyolc héttel ezelőtt agytumort diagnosztizáltak a művésznél.

A hírt a BBC News közölte, akik a színész Instagram-oldalára hivatkoznak. A közösségimédia-oldalon közzétett információk szerint felesége végig vele volt, még akkor is, amikor eltávozott. A nyilatkozat szerint:

Megosztoztunk rajta a világgal, ezért tudjuk, hogy sokakat megdöbbent és elszomorít majd a hír.

Zephaniah a birminghami Handsworthben született, egy barbadosi postás és egy jamaicai ápolónő fiaként. Diszlexiás volt, 13 évesen otthagyta az iskolát, mivel képtelen volt írni és olvasni. 22 évesen Londonba költözött, ekkor adta ki első könyvét.

Korai munkái a dub poetry műfajában készültek – ez egy jamaicai művészeti stílus, ahol a zene és költészet speciális formában keveredik –, a The Benjamin Zephaniah Band zenekarral adta elő szerzeményeit. Zephaniah ismertségének növekedéséhez televíziós szereplések is társultak,

többek között neki köszönhető, hogy a dub poetry utat talált a szélesebb brit közönséghez. 

Életét szinte végig alkotással öltötte. Öt könyvet adott ki, valamint gyerekverseket is írt. A Peaky Blinders (Birmingham bandája) című sorozatban is játszott. Összesen 14 epizódban láthatták a nézők, ahol Jeremiah Jesust alakította.

Egy generáció költője

2003-ban, művészete elismeréseként a Brit Birodalom Rendjével akarták kitüntetni, amit visszautasított. Döntését azzal indokolta, hogy nem kíván elismerést elfogadni egy olyan hatalomtól, amely a kolonizáció és a rabszolgaság eszközeivel vált naggyá.

Egész életemben a birodalom ellen küzdöttem. A birodalom, a kolonizáció és a rabszolgaság ellen [...] Azért írok, hogy köteléket alakítsak ki az emberekkel, nem pedig a kormányokkal és a monarchiákkal. Ezután hogyan fogadhatnék el egy olyan kitüntetést, amely a birodalom szót a nevemhez köti? Szimplán képmutatás lenne.

– nyilatkozta 2020-ban a The Big Narstie Show-ban.

Számos társadalmi témában hangot adott véleményének a nagyközönség előtt is, legyen szó a rasszizmusról vagy az oktatásról. A művészt a National Book Awardson is jelölték az év önéletrajza kategóriában.

Halála sokakat megrázott. Fájdalmát és együttérzését fejezte ki számos alkotó és híresség, úgy mint: Michael Rosen, Adjoa Andoh, Trevor Nelson vagy Aston Villa. A Peaky Blinders főszereplője, Cillian Murphy is nyilatkozott Zephaniah halála kapcsán. A színész úgy fogalmazott:

Benjamin egy tehetséges, csodálatos emberi lény volt. Egy generáció írója, költője, zenésze és aktivistája. Egy büszke birminghami és egy büszke Peaky Blinder. Halálhíre elkeserít.

Benjamin Zephaniah 65 éves volt.