Különleges programok lesznek városszerte Budapesten a hétvégén

2023.12.07. 13:04
Advent második hétvégéjén számos különleges programon vehetnek részt az érdeklődők Budapesten. A művészeti kiállításoktól és premier-előadásoktól kezdve adománygyűjtésig és gőzgombócnapig rengeteg érdekes esemény színesíti a december 9–10-i hétvégét, hogy a héten lassan töretlenné váló havazást karácsonyi hangulattal is megfűszerezhessük.

A We Love Budapest ajánlója szerint szombaton a művészeté lesz a főszerep. A Három Hollóban Tandori Dezső költőre emlékeznek, aki idén lenne 85 éves. Ennek alkalmából összművészeti estet szerveznek a kultikus helyen, ahol lesz Tandori-gombfocitorna, kerekasztal olyan művészekkel, mint 6363, Simon Márton, Závada Péter, 19 órától pedig koncert zárja a programokat.

A Vígszínházban különleges bemutatóval készülnek szombaton.

A Pinokkiót adják elő, amiben igyekeznek minél jobban megőrizni és megmutatni az eredeti mese világát. Carlo Collodi 1883-as regénye az egyik legtöbb nyelvre lefordított és legnagyobb példányszámban eladott szépirodalmi mű, azonban ma már kevésbé ismert, mint a feldolgozások, élükön a Disney-filmekkel. A Vígszínház a 140 éves alapműből indult ki, felidézve annak sajátos hangulatát és világát.

A Pinokkiót Keresztes Tamás rendezte, Presser Gábor és Sztevanovity Dusán írta hozzá a zenét. Presser Gábor a színház hozzánk eljuttatott közleményében így mesél az előadásról:

Bár a Pinokkiót már rengetegen feldolgozták, nincs közöttük egy olyan zenés színházi mű sem, amit világszerte játszanának. Pedig ez a történet nem dobja le magáról a zenét. A karakterek és helyszínek sokféleségéből adódóan a dalok is sokfélék lehetnek, s ha jól csináljuk, a mi kis előadásunk érdekes lehet.

Ugyanúgy szombaton a budaörsi majorban gőzgombócnapot tartanak. Reggel 8:30-tól indul az esemény, majd 12:00-től nápolyi pizzák és a már jól ismert gőzgombócok közül választhatunk.

Advent második vasárnapja

December 10-én, vasárnap megnyitják a Kelenhegyi úti műteremházat, ahol az alkotóművészek műtermeibe, lakásaiba nyerhetünk betekintést. A ház belső és külső tereit is felhasználják a szervezők: lesz lépcsőházi kiállítás, művészettörténeti és építészettörténeti séta, felolvasó színház és gyermekprogramok.

Szintén vasárnap rendezik a nyolcadik karácsonyi ronda pulcsi futást. A jótékonysági eseményen a résztvevőktől olyan termékek felajánlását várják a szervezők, mint: konzerv, lekvár, keksz, mogyorókrém, étolaj, száraztészta, rizs, cukor, bébiétel.

December 3-tól az Iparművészeti Múzeum a Ráth György-villában az ünnepi időszak hangulatát igyekszik megidézni,

hogy a látogatóknak minél emlékezetesebbek legyenek a karácsonyt megelőző hetek. A Terítéken az ünnep című alkalmi kiállításhoz arra kértek tizenöt neves iparművészt, hogy készítsenek ünnepi dekorációt a szecessziós enteriőrökbe, a muzeológusok pedig karácsonyra hangolják az évszázados asztalok terítékeit. A decemberi vasárnapokon gyertyagyújtással, múltidézéssel, mesékkel, zenés programokkal, szubjektív tárlatvezetéssel és kézművesműhellyel várják az érdeklődőket.