A hónap magyar asztrofotója: gyűrűs napfogyatkozás

2023.12.08. 16:43

Novemberben egy gyűrűs napfogyatkozásról készült képet választott a hónap fotójának a Magyar Asztrofotósok Egyesülete.

A gyűrűs napfogyatkozás 

Egy napfogyatkozás lehet részleges vagy teljes – ezeket jól ismerjük. De lehet gyűrűs is, ami pont olyan ritka, mint a teljes, tehát körülbelül 400 évente látható egy adott földrajzi helyről. Érdekesség, hogy létezik hibrid napfogyatkozás is, a teljes és gyűrűs keveréke, vagyis átmenete egyetlen fogyatkozás alatt.

 Mitől gyűrűs?

Furcsa mód a Nap ás a Hold Földről látszó átmérője szinte pont azonos annak ellenére, hogy teljesen különböző méretű és távolságú égitestekről van szó. De valahogy mégis úgy adódott, hogy ebben az időszakban, amikor mi élünk a bolygón, éppen jó a távolság-méret arányuk ahhoz, hogy közel azonos méretűnek tűnjenek. De mivel a Hold ellipszispályán kering a Föld körül, néha távolabbi, néha közelebbi pályaszakaszon következik be a fogyatkozás, vagyis kisebb vagy nagyobb látszó holdátmérő mellett. Az utóbbi esetében teljes, de az előbbi esetében csak gyűrűs lehet egy napfogyatkozás.

Amerika nagy gyűrűs fogyatkozása

Ez utóbbi esemény következett be október 14-én, Észak-Amerikából, USA-ból indulva száguldott végig az egész kontinensen, pontosabban kontinenspároson, ugyanis Mexikón,a Karibi-térségen át, átszelve közép Amerikát Brazíliáig nyújtózott a fogyatkozás sávja. 

Tóth Gergely asztrofotós Mexikóban

A csoda az, hogy egy ilyen eseményről készül magyar fotó, sőt ilyen szépségű. Tóth Gergely asztrofotós ugyanis éppen egy esküvőre volt hivatalos, ami hogy, hogy nem, éppen a fogyatkozás sávjába és időpontjára volt megszervezve...

„Az első próbálkozásom napfogyatkozás megörökítésére. A Mexikóban élő bátyám esküvője nem véletlenül lett erre a napra és helyszínre tervezve, szerencsére a felhők sem szóltak közbe, és zavartalanul élvezhettük ezt az égi csodát. Nagy szerencse, hogy nem felhősödött be az ég, mivel az esküvő miatt nem lett volna lehetőség új helyszínt keresni a napfogyatkozásra, már mindenki készülődött, amikor én még a fotózással voltam elfoglalva" — mesélte Gergely.