Meghalt Vera Molnar

2023.12.08. 13:40
Vera Molnar magyar származású francia művész életének 100. évében hunyt el.

Alig négy héttel 100. születésnapja előtt meghalt Vera Molnar, a számítógépes művészet életének szinte utolsó percéig aktív úttörője – írja az ArtPortal.

A budapesti Képzőművészeti Főiskolán művészettörténetet és esztétikát tanult Vera Molnar 1947-ben ösztöndíjjal Rómába ment, majd Franciaországban telepedett le. 1959-től kezdett kombinatorikus képeket készíteni, és az általa „machine imaginaire”-nek nevezett módszerrel matematikai törvényszerűségeket modellezni, majd elég korán, már 1968-ban lehetőséget kapott arra, hogy az elképzelt gépet „machine réelle”-re cserélje, vagyis valódi számítógéppel dolgozzon. Műveiben kulcsszerep jutott a számítógép algoritmikus véletlenjének, művészetének fontos fogalmai a rend és a rendetlenség, a struktúra és a szabadság.

Molnar első hazai kiállítására egészen 1979-ig kellett várni, de az utóbbi évtizedekben már rendszeresen lehetett találkozni munkáival itthon is, legutóbb például a Kiscelli Múzeumban és a művészt a hazai műkereskedelemben képviselő Vintage Galériában rendezett egyéni tárlatokon, illetve az idén megnyílt balatonfüredi Modern Műtár Molnar munkásságának szentelt első időszaki kiállításán.

Állandó gyűjteményükben olyan jelentős múzeumok őrzik munkáit, mint itthon a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria, a Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtár és a Ludwig Múzeum, külföldön pedig egyebek mellett a New York-i MoMA, a londoni Victoria and Albert Museum, a párizsi Centre Pompidou és Bibliothèque Nationale.

Molnarról nemrégiben írtunk mi is, ugyanis a szeptember 21–24. között megrendezett Budapest Contemporary kortárs művészeti vásáron az egyik korai műve is bekerült a válogatásba. A képzőművész egyik kollekciójáért idén júliusban 1,2 millió dollárt (415 millió forint) fizettek a Sothesby’s aukcióján.