Ez nem akármilyen világ körüli út, ráadásul Budapesten indul

Dívák&Ikonok Adele MZH Nagy Gergő
2023.12.11. 06:28
Különleges utazó tárlatnak ad otthont 2024 májusától a Magyar Zene Háza. A londoni Victoria and Albert Múzeum által rendezett V&A Díva kiállítás jövő áprilisban zár a brit fővárosban, ezt követően utazó tárlat lesz, amelynek első megállója Budapest és a Zene Háza. A kiállítás középpontjában a díva kultusz és annak legnagyobb képviselői állnak úgy, mint Edith Piaf, Marilyn Monroe, Björk, Adele, Tina Turner, Ingrid Bergman, vagy Madonna.

A Londonban debütált kiállítás a maga nemében egyedülálló. A XIX. századtól napjainkig tartó időszakot dolgozza fel olyan dívák történetein keresztül, akik saját korszakukban meghatározó személyek és karakterek voltak. A tárlat két részből áll: az első a díva lét körüli történelmi kontextust mutatja be, míg a második a modern dívára, az ünnepelt sztárra fókuszál.

Világ körüli út, amely Budapesten indul

Az utazó kiállítás a londoni Victoria and Albert Múzeum gyűjteményének számos darabját tárja a világ elé, miközben a planéta minden tájáról kölcsönöztek további olyan tárgyakat, ruhákat és jelmezeket, amelyek ikonikussá váltak az évek során. Így láthatják majd az érdeklődők azt a jelmezt, amelyet Ingrid Bergman hordott a Szent Johanna című filmben, amikor Jeanne d’Arcot formálta meg, vagy Maria Callas jelmezét, amelyet az 1952-es Norma című darabban viselt.

A tárlat valóban századokat ölel fel. Olyan ikonikus dívákat, színész- és énekesnőket vonultat fel, mint Marilyn Monroe és Edith Piaf. A múlt század végének legnagyobb hölgy előadóin át gyarapszik a lista – beszéljünk akár Tina Turnerről, Whitney Houstone-ról, Cherről, vagy Madonnáról.

A XXI. század képviselői sem maradtak ki a listából. Olyan nevek ruhái és történetei is helyet kapnak a tárlaton, mint Lady Gaga, P!nk, Rihanna, vagy Billie Eilish.

A V&A kurátora, Kate Bailey fantáziával és hatásos dramaturgiával építette fel a kiállítás koncepcióját, sok izgalmas téma mellett megvizsgálja, hogyan érvényesülnek a nők a férfiak által uralt zenei és filmes világban, hogyan használják hangjukat a modern előadóművészek a társadalmi és politikai változások érdekében, hogyan működnek a dívák a hírnév kultuszában, és rávilágít a személyes és a privát élet közötti küzdelmükre is

– idézi a hozzánk eljuttatott közlemény Horn Mártont, a Magyar Zene Háza intézményigazgatóját. Batta András ügyvezető igazgató így fogalmaz a jövő évi tárlatról:

A tárlat teljes képet nyújt a díva jelenségéről, így minden generáció megtalálja benne a számára vonzó tartalmat, az is, akit az olyan klasszikus filmsztárok, mint Elizabeth Taylor vagy Marilyn Monroe érdekel, az is, akinek Cher, Tina Turner, vagy később Madonna jelentette a fiatalságát, de az is, akit Rihanna vagy Billie Eilish hoz lázba. A kiállítás meghatározza a Zene Háza jövő évét is, különböző kapcsolódó programokkal, pop-up tárlatokkal mélyülünk el a kiállítás által felvetett témakörökben 2024-ben.

Az ígért pop-up kiállítások és installációk közül az első 2023. december 20-án indul Díva-tranzit címmel, amely a díva szerepkör korszakokon átívelő változásaira fókuszál. Ezt követi januárban Batta András sorozata, a Szubjektív!, amely három alkalomra lebontva elemzi az opera és a popzene díváit művek, szerzők, látványtervezők és stílusok kereszttüzében.

A Dívák & Ikonok kiállítás a Zene Háza időszaki terében, 800 négyzetméteren látható majd. Az eredeti, londoni kiállítás 2024 áprilisában zárul. Az utazó tárlat első megállója Budapesten a Magyar Zene Háza, ahol jövő év májusától tekinthetik meg a kiállítást az érdeklődők.

(Borítókép: A Dívák & Ikonok kiállítás. Fotó: Dave Hooker)