Gáspár Máté követi Mácsai Pált az Örkény Színház élén

2023.12.14. 16:02
Ahogy azt korábban az Index megírta, Gáspár Máté váltja Mácsai Pált az Örkény Színház élén. Ő volt az egyetlen pályázó az igazgatói pozícióra, és a Fővárosi Közgyűlés a 2023. december 13-i ülésén meg is választotta. A közgyűlésen más személyi döntések is születtek: a Trafó Kortárs Művészetek Házának és Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárnak is új vezetője lesz.

A Fővárosi Közgyűlés döntése értelmében az Örkény István Színház Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója Gáspár Máté lesz, derült ki a Karácsony Gergely által benyújtott előterjesztésből. A pozícióra egyedül Gáspár Máté jelentkezett, a pályázót 2023. december 5-én hallgatta meg a szakmai bizottság, amelynek tagja volt mások mellett Kováts Adél, Máté Gábor, Hegedűs D. Géza és Csákányi Eszter is. Gáspár Máté megbízatása 2025. március 1-től 2030. február 28-ig tart.

Az idő előtti pályázat oka

Mint azt az Index a magyar sajtóban elsőként megírta, a negyedik igazgatói ciklusát töltő Mácsai Pál jó előre szeretett volna gondoskodni az utódjáról – ezzel és a közelgő önkormányzati választással magyarázható, hogy másfél évvel a mandátuma lejárta előtt kiírták a budapesti Örkény István Színház igazgatói posztjára a pályázatot. Az Index már akkor beszélt az utóddal, Gáspár Máté kulturális menedzserrel is, aki a Budapest Brand programigazgatója, a Budapest Nagyregény projektvezetője.

Mácsai Pál, a jelenlegi igazgató az Index megkeresésére akkor azt mondta: az Örkény színház példaként szeretné azt a modellt felmutatni, hogy az új és a régi igazgató együtt dolgozik, hogy már közösen tudják megtervezni a 2024/25-ös évadot. 

Az idő előtti kiírásra ugyanakkor magyarázat lehet a 2024. június 9-i önkormányzati választás is, amely után változhat a fővárosi közgyűlés összetétele,

ezzel pedig a fővárosi fenntartású Örkény Színház vezetésének jövőbeni sorsa is az új, akár fideszes többségű fővárosi közgyűlés kezébe kerülhetett volna.

A közgyűlésen más személyi döntések is születtek: a Trafó Kortárs Művészetek Háza élére a távozó Barda Beáta utódjának Erdődi Katalint választották meg (mellette még Boross Martin pályázott), illetve kérésének megfelelően 2024. február 28-ával közös megegyezéssel megszüntették Fodor Péter, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója munkaviszonyát. Az ő utódlásáról a későbbiekben döntenek.