Ismét hatalmas buli lesz a Fonóban

2023.12.16. 12:18
A két ünnep között a Pandóra Projekt, a Bordó Sárkány, az Alexander Petrovics Koktél, a Balázs József Trió, a Tóth Viktor Skylark Metropolitan és az Intergeese is koncertet ad a Fonóban, ahol Folk Szilveszter és táncház zárja az évet.

December 28-án a Pandóra Projekt fiatal, energikus duója, Major Dorci és Végh Janka Zsuzsanna formációja lép színpadra a Sztregova utcai Fonó Budai Zeneházban – közölték a szervezők az MTI-vel.

A különleges vokálokkal fűszerezett szövegcentrikus dalok alapvetően indie-folk, avagy ethno-pop hangzásúak, magyar népi motívumokkal vegyítve. Első daluk 2021-ben jelent meg, az Aki érdekel klipje abban az évben bekerült a Magyar Klipszemlére. 2022-ben már több fesztiválon felléptek, és volt koncertjük az Akváriumban és a Magyar Zene Házában is. Idén stúdiólemezt készítettek, amely a kör motívumára épült. A december 28-i este vendége az angolszász folkból táplálkozó Roving Chess Club lesz.

Másnap a saját meghatározásuk szerint középkori világzenét játszó Bordó Sárkány zenél a Fonóban. A magyar és európai dalokat és táncokat saját alkotói elképzeléseikkel ötvöző csapat muzsikája táncra perdítő. Szintén december 29-én az Agócs Márton és zenésztársai által alapított Alexander Petrovics Koktélt is hallhatja a közönség.

Előszilveszteri koncertek

A Jazz Előszilveszteren, december 30-án generációja egyik legkiforrottabb és legtehetségesebb dzsessz-zongoristája, Balázs József lép színpadra triójával. A számos formációban és földrészen sikert aratott zenész ezúttal testvérével, Balázs Elemérrel (dob) és Pecek Lakatos Krisztiánnal (bőgő) áll színpadra, szaxofonon közreműködik Zana Zoltán.

Szintén előszilveszteri koncertet ad a Tóth Viktor Skylark Metropolitan. A többszörösen az év altszaxofonosa és zeneszerzője díjjal kitüntetett Tóth Viktor muzsikájával, előadásaival és workshopjaival bejárta az egész világot. Ahogyan eddig megjelent nyolc albumán, ezen a koncerten is a kiváló zenészek lépnek vele színpadra: Cseh Péter (gitár) és Fonay Tibor (bőgő). December 30-án az Intergeese három fiatal zenészből (Horváth Áron, Mohácsy Lőrinc Ágoston, Fekete Zoltán) álló triója zárja az estét.

Mint a közlemény kiemelte, a hagyományos Fonó Folk Szilveszter az ország legjobb szilveszteri táncháza, amely reggelig tart. Több zenekarral több teremben folyik a tánc, a szilveszteri mulatságon zenél a Szászcsávási zenekar, a Kalász Banda és a Rézeleje Fanfárosok. A vonós táncok mellett lehetőség lesz moldvai táncokba is bekapcsolódni, a Fonó vendéglátása pedig különleges menükkel készül erre az alkalomra.