Simán sittre vágják a rendőrt, amíg a bűnöző segíti a nyomozást

scrnli 2023- 12- 15- 14-47-17.png
Örök kérdés, hogy a bűnös vajon mindig elnyeri-e büntetését. A krimik, a filmek, a sorozatok nem feltétlenül erről szólnak, mint inkább a bűnüldözésről, a nyomozásról, a menekülésről. Kemény téma, de lehet szórakoztató is. Meg trükkös és fifikás is. Erről beszélgetünk az Index kulturális rovatának podcastjában, az arútluKban.

Ha már a filmek és sorozatok területén a krimi, a bűnüldözés a beszélgetés témája, alapvetően három nagy blokkot különíthetünk el:

  • Magányos nyomozós műfaj (pl. Columbo, Poirrot, Luther, Piszkos Harry)
  • Páros nyomozós, segítővel (pl. Sherlock Holmes, Derrick, San Francisco utcáin, True Detective, C.B. Strike)
  • Csapatban bűnüldözők (szinte az összes FBI-os és CIA-s sorozat, NCIS, A mentalista, Hawai Five-O, Rejtjelek, Határtanul)

Azonban bármelyik filmről és sorozatról legyen is szó, egyvalamiben ugyanolyanok, ugyanazok: a bűnözők menekülnek, a nyomozók meg el akarják őket kapni. Amiben különböznek, az már az alkotókon múlik. A forgatókönyv, a látvány, a színészi játék, a filmes technika sokfelé vihet egy-egy történetet.

Az arútluK a krimik nyomában

A krimi, a bűnüldözős film és sorozat szerethető műfaj. Talán azért, mert a krimifogyasztók azonosulni tudnak a nyomozókkal, az igazságot keresőkkel, s mert szeretnék, ha a bűnösök elnyernék méltó büntetésüket. 

Miközben a bűnügyi filmek és sorozatok ma már sokkal többről szólnak annál, hogy a sötét harcol a fényessel, az igazság a gazsággal. A mai hősök árnyaltabbak, mint ahogyan régen a héroszokat ábrázolták, ma már simán megmutatják az emberben rejtőző esendőséget, legyen az bűnöző vagy nyomozó.

Ma már a bűn és bűnhődés kérdéskörének sokkal mélyebb rétegeit ismerhetjük meg, és ebben a folyamatban egyre inkább elmosódnak a határok. A beszélgetésben szó esik arról:

  • mitől egyre jobbak a krimik,
  • hogyan vált erőssé az európai krimigyártás,
  • ki a jó nyomozó, és mitől jó egy bűnüldöző csapat,
  • Magyarországon miért nem készülnek igazán jó krimik.

Aki pedig lemaradt volna az arútluK podcast előző adásáról, ide kattintva meghallgathatja.

Ez a támogatott szerkesztőségi tartalom a Direct One közreműködésével jött létre.

(Borítókép: Határtalanul. Fotó: IMDb)