Harminchatan már kiérdemelték, most újból tizenketten vannak

DVETT20110120017
2023.12.17. 12:59
2023. december 15-én Pogány Juditot választották a november 18-án elhunyt Csomós Mari helyére. A Nemzet Színésze címet először 23 éve ítélték oda, és a kiválasztottak elismerése óta sok érdekes dolog kiderült.

Az Index írta meg először, hogy immár Pogány Judit is a nemzet színésze lett. Megválasztása öröm, megtiszteltetés és egyben főhajtás a nemzet színészei közül távozó, 2023. november 18-án elhunyt Csomós Mari előtt.

Eddig csak egyszer, 2014. szeptember 29-én fordult elő, hogy egyszerre két tagot kellett választani: Sztankay István és Avar István halálát követően. Bitskey Tibor és Cserhalmi György egyszerre kapta meg az elismerést.

A díj odaítélésénél egyszer az is előfordult, hogy a döntést követően egy időben egy házaspár mindkét tagja a díj birtokosa lett: Almási Éva már 2016-ban a tizenkettek egyike lett, Balázsovits Lajos 2022-ben. Sokan most mondhatják, hogy anno Bodrogi Gyula és Törőcsik Mari házastársak voltak, ám házasságuk jóval a nemzet színészévé megválasztásuk előtt véget ért. 

2023-IG A DÍJAZOTTAK KÖZÜL KOMLÓS JUCI, BEREK KATI, SZACSVAY LÁSZLÓ ÉS BALÁZSOVITS LAJOS NEM KAPotT KOSSUTH-DÍJAT.

Az eddigi díjazottak közül Balázsovits Lajos, Bessenyei Ferenc, Cserhalmi György és Gera Zoltán nem kapott Jászai Mari-díjat. Az is érdekesség, hogy pályája során minden színész játszott vidéken is, de vidéki teátrum tagjaként csak Király Levente (Szeged) és Kóti Árpád (Debrecen) lett a nemzet színésze.

Az első húsz nemzet színésze

Az elismerést először Schwajda György kormánybiztos, a Nemzeti Színház Részvénytársaság vezérigazgatója javaslatára adományozta a nemzeti kulturális örökség minisztere, olvasható a Nemzeti Színház oldalán. 

2000. augusztus 22-től a Nemzet Színésze cím első tizenkét tulajdonosa:

  • Agárdy Gábor, Berek Kati, Bessenyei Ferenc, 
  • Darvas Iván, Garas Dezső, Kállai Ferenc,
  • Lukács Margit, Máthé Erzsi, Psota Irén, 
  • Raksányi Gellért, Sinkovits Imre, Törőcsik Mari.

A nemzet színészei férfihelyére mindig férfit, női helyére mindig nőt választanak maguk közé. Új tag választásakor hagyományosan a budapesti Nemzeti Színházban gyűlnek össze. A megválasztott művészt a budapesti Nemzeti Színház mindenkori igazgatója értesíti a kitüntetésről. 

A Nemzet Színésze címmel életjáradék is jár, ez kezdetben 500 ezer forint volt, jelenleg havi nettó 630 ezer forint. 

Huszonnégyen már az égi társulat tagjai 

A nemzet színészei közül huszonnégyen már nincsenek köztünk, közülük a nemek aránya 17 férfi és 5 nő. A legfiatalabb díjazott Törőcsik Mari, megválasztásakor 64 éves volt, míg a legidősebb Gera Zoltán: 90 éves. 

Eddig a legrövidebb ideig Bitskey Tibor – 4 hónap –, míg a leghosszabb ideig Máthé Erzsi – 23 év – volt a testület tagja. A cím birtokosai közül Andorai Péter volt a legfiatalabb, amikor meghalt, mindössze 71 éves, a legidősebb pedig Máthé Erzsi, 95 éves. 

A Nemzet színésze elismerést a művészek átlagosan 6,54 évig birtokolják.

Eddig Törőcsik Mari az egyetlen, aki a Nemzet Művésze címet is birtokolta. A Nemzet Színésze cím viselése nem zárja ki, hogy tulajdonosa a Nemzet Művésze címet is megkapja, és mindkét címet használja, azonban többes díjazottság esetén a művésznek választani kell, melyik díj után kéri az életjáradékot.

Aktívak és visszavonultak

Talán Tordy Géza az egyetlen, aki mára visszavonult, nem rendez, nem játszik. Humorát, öniróniáját viszont nem vesztette el, de az amúgy is zárkózott művész már nem mutatkozik szívesen nagy pódium előtt. Egy interjúban azt mondta, hogy élete legszebb és legtartalmasabb éveit a Vígszínházban töltötte, amit az otthonának érzett – írja a Színház Online. Igaz, legutóbb azért mégis szerepet vállalt a Hadik című filmben, a magyar filmtörténet talán leghuszárabb huszára ezúttal Károlyi tábornokot alakította. 

Csaknem egyévnyi betegeskedés után telt ház előtt tért vissza Benedek Miklós a színpadra. A 6Szín Hárman a padon című előadása után a nézők vastapssal köszöntötték. Az RTL riportjában elhangzik az is, hogy a nemzet színészének már hiányzott a színház hangulata, illata.

Megfogalmazása szerint már tavasszal szeretett volna visszatérni, de még nem volt olyan állapotban. „Otthon voltam olyan két hétig, és megint ugyanaz előjött. De akkor megtudtam, hogy nem nagyon lehet gyógyítani ezt a COPD nevezetű betegséget.”

Lehoczky Zsuzsa Kossuth-díjas színművész az Indexnek adott interjút azt követően, hogy a nemzet színészévé választották. A beszélgetésben így fogalmazott: „Örülök annak, hogy a musicalt és az operettet ezek után talán nem úgy emlegetik, hogy »könnyű műfaj«. Persze a megtiszteltetésnek eleget is kell tenni. Lelkileg, magatartásban, odafigyelésben. Ez egyben felelősség is.”

(Törőcsik Mari 2011. január 20-án. Fotó: Kallos Bea / MTI)