Nem Robert De Niro az egyetlen, aki beszólt Donald Trumpnak

GettyImages-1399470059
2023.12.17. 16:02
Hollywoodban nem ritkák a botrányba fulladt díjátadók, számos színész szólalt már fel a színpadon valamilyen forró témában. Nemek közötti egyenlő(tlen)ség, rasszizmus, emberi jogok megsértése – legyen szó bármilyen témáról, valaki biztosan felszólalt egy-egy dííj átvételekor.

A közelmúltban az Indexen is beszámoltunk arról, hogy Robert De Niro beszédét cenzúrázták egy díjátadón. A színész Donald Trump ellen szólalt fel, ám a korábbi elnököt minősítő szövegrészt a szervezők kitörölték a felolvasás előtt, és ezt a színművész nem hagyta szó nélkül. 

Visszanézve a múlt eseményeibe azonban látni, hogy nem az Oscar-díjas Robert De Niro az egyetlen színész, aki fontos vagy kellemetlen ügyek, igazságtalanságok és emberi jogok kérdésében nyilvánul meg.

Már évtizedek óta tüntetnek

Marlon Brando, 1973

A Keresztapa színésze bojkottálta az 1973-as Oscar-gálát, helyette Sacheen Littlefeather amerikai őslakos aktivista vette át a legjobb színésznek járó díját. Az indián hölgy visszautasította a szobrocskát.

Littlefeather szerint Brando indoklása, a díj megtagadásának oka nem volt más, mint az, ahogyan az amerikai filmipar bánik az őslakosokkal. Emellett az egy hónappal korábban kezdődött (hírhedt) Wounded Knee helyzetét említette.

Vanessa Redgrave, 1978

Redgrave 1978-ban elnyerte a legjobb női mellékszereplőnek járó Oscar-díjat (Fred Zinnemann: Júlia), majd radikális palesztinbarát aktivizmusát zúdította a közönségre. Miután maga is a tüntetők célpontja volt, Redgrave megdicsérte közönségét, amiért azok

kitartottak, és nem hagyták magukat megfélemlíteni egy kis csapat cionista huligán fenyegetései által, akiknek viselkedése sérti a zsidók tekintélyét szerte a világon, valamint a fasizmus és az elnyomás elleni küzdelem nagyszerű és hősies eredményeit...

– fogalmazott, majd hálálkodott egy sort, és megígérte, hogy harcolni fog az antiszemitizmus és a fasizmus ellen.

Richard Gere, 1993

A modern(ebb) kor politikai tiltakozásai Gere Tibettel kapcsolatos nézeteinek kinyilvánítása után kezdődtek. 1993-ban a színész adott át egy Oscar-díjat a Szellem a házban című filmért. A díjátadón élt a lehetőséggel, és borzalmasnak nevezte a kínai emberi jogokat. Arra kérte a közönséget, hogy egyenesen Teng Hsziao-pinghez, a Kínai Népköztársaság akkori (valamint lemondása után feltételezett) vezetőjéhez szóljanak.

Ha valami csodás, igazán filmszerű dolog történne itt, mindannyian szeretetet, igazságot és józanságot küldhetnénk Teng Hsziao-pingnek Pekingbe, hogy vonja vissza a csapatait és a kínaiakat Tibetből, és engedje meg, hogy a tibetiek újra szabad, független emberként élhessenek

– fakadt ki Gere.

Az évezred díjátadóinak igazságosztói

Michael Moore, 2003

Robert De Niróhoz hasonlóan Moore is egy politikus ellen szólalt fel, csak éppen húsz évvel korábban. Moore aktivistaként már korábban is sokat tett a pozitív változás érdekében. 2003-ban elnyerte a legjobb dokumentumfilm Oscar-díját (Kóla, puska, sültkrumpli), a gálán pedig az iraki háborút elítélő beszédével érdemelt ki egy helyet listánkon.

Olyan időket élünk, amikor egy ember nem létező okokból háborúba küld minket... Szégyellje magát, Bush úr, szégyellje magát! 

– szólalt fel Moore, akit ezután kifütyültek, megfenyegettek, sőt még zaklattak is.

Patricia Arquette, 2015

2015 talán legforróbb témája a nemek közötti egyenlőség volt, ez pedig Hollywoodban sem volt másképp. Arquette a Sráckor című filmben a zaklatott anya szerepéért elnyerte a legjobb női mellékszereplőnek járó Oscar-díjat, majd köszönőbeszédében rávilágított az ominózus témára.

Minden nőnek, aki szült, a nemzet minden polgárának és adófizetőjének egyenlő jogaiért küzdöttünk. Itt az ideje, hogy egyszer és mindenkorra megteremtsük a béregyenlőséget, és egyenlő jogokat biztosítsunk a nőknek az Amerikai Egyesült Államokban

– mondta ki érzéseit elérzékenyülve.

Leonardo DiCaprio, 2016

A díjátadók talán első számú tiltakozója Leonardo DiCaprio, aki már többször is kiállt a nyilvánosság elé, hogy képviseljen egy bizonyos álláspontot. 2016-ban a legjobb színésznek járó Oscar-díjának átvételekor kihasználta az alkalmat, és az éghajlatváltozással kapcsolatos cselekvésre szólította fel a közönséget.

Tette mindezt „gyermekeink gyermekeiért és azokért az emberekért, akiknek a hangját elnyomta a kapzsiság politikája”. Az ominózus eset előtti hetekben a Golden Globe-győzelmét használta fel hasonló célra. Akkor az amerikai őslakosok érdekei mellett szólalt fel.

Meryl Streep, 2017

Meryl Streep színésznő a Golden Globe-átadón mondott beszédében intézett támadást Donald Trump újonnan megválasztott amerikai elnök ellen, mondván, hogy megszakadt a szíve, amikor az elnök a kampánya során egy fogyatékkal élő riportert utánzott.

A háromszoros Oscar-díjas színésznő egy 2015-ös incidensre utalt egy dél-karolinai nagygyűlésen, amikor Trump a karjaival hadonászott, és beszédében elnagyoltan gúnyolódott a The New York Times riporterén, Serge Kovaleskin, aki testi fogyatékkal él. Trump később tagadta, hogy a riportert utánozta volna.

Megszakadt a szívem, amikor láttam, és még mindig nem tudom kiverni a fejemből, mert nem egy filmben volt. Ez a való élet volt

– mondta Streep.

(Borítókép: Robert De Niro 2022. május 26-án. Fotó:  Pascal Le Segretain / amfAR /  Getty Images Hungary )