Több irodalmi nagyágyút is bevet aukciójához a Szépírók Társasága

Untitled-1
2023.12.19. 09:37
Karácsonyi kézirat-aukciót hirdetett a Szépírók Társasága. Kézzel írott művét mások mellett Parti Nagy Lajos, Cserna-Szabó András, Garaczi László és Tóth Krisztina is felajánlotta. A kikiáltott tárgyak, szövegek megvásárlásával a társaság működését, fennmaradását támogathatják a vásárlók.

A Szépírók Társasága a legutóbbi, hazai kultúratámogatási döntések okán olyan nehéz helyzetbe jutott, hogy lényegében a szervezet fennmaradása, túlélése, mindennapi működése került közvetlen veszélybe – olvasható a társaság Indexhez elküldött közleményében. 

„Mivel a 2024-es évre a Társaság hazai, központi támogatás nélkül marad, így különösen fontossá vált a magántámogatások felkutatása, a közösségi finanszírozás erősítése annak érdekében, hogy az ország egyik legfontosabb, összesen 400 tagot számláló, irodalmi közössége továbbra is képviselhesse az irodalomban dolgozók érdekeit, és jelen lehessen fesztiválokon, könyvtárakban, kultúrházakban, könyvesboltokban, iskolákban – az olvasók mindennapjaiban.”

Kézirat kortárs magyar íróktól

Szóval a nehéz anyagi helyzetbe került Szépírók Társasága most adománygyűjtő estet szervez, de nem ingyen teszi. Amit kínál, nem kis dolog, inkább nagy, már aki értékeli. 

A magyar irodalmi élet jelentős szerzői, mint Parti Nagy Lajos, Garaczi László, Karafiáth Orsolya, Cserna-Szabó András, Darvasi László és Tóth Krisztina is felajánlotta kéziratát az árverésre. 

Licitálni 2023. december 20-ig lehet. A nyertes licitálókkal az online aukció lezárulta után a Szépírók Társasága felveszi a kapcsolatot.

A szervezet emellett a támogatói estjükre is felhívta a figyelmet, amelyet december 20-án, este 20 órától a budapesti Nyitott Műhelyben tartanak. Megjegyezték, hogy a helyszínen az online aukcióban nem szereplő egyéb, különleges szövegekhez is hozzá lehet majd jutni.  

Licitálni a Facebook-poszt alatt kommentben lehet az összeg megnevezésével.

Nem akarnak elsüllyedni

Korábban végigsöpört az interneten az, ami a Szépírók Társaságával történik. A Nemzeti Kulturális Alap ugyanis úgy döntött, hogy 2024-től nem támogatja az írószervezetet – s mindezt indoklás és fellebbezési lehetőség nélkül közölte. 

Az NKA ezt a leghatározottabban visszautasította. Azt már tudjuk, hogy a társaság felhalmozott egy kis tartalékot, így nem fogja lehúzni a rolót. És azt is, hogy az első sokk és döbbenet után az írószervezet megrázta magát, mert nem akar elsüllyedni. 

A döntés után számos író sorakozott fel a Szépírók Társasága mögött, akik szerint a támogatás elmaradása szomorú és felháborító. Háy János szerint ha egy köztestület nem szakszerűen, szakmai alapon osztja el a rábízott közvagyont, akkor alkalmatlan a feladata ellátására. Kukorelly Endre úgy véli, akik ezt a döntést meghozzák, nincsenek az ítélőképességük birtokában. 

A szlovákiai Bázis irodalmi és művészeti egyesület nyilatkozatban fejezte ki szolidaritását a Szépírók Társaságával.

(Borítókép: Tóth Krisztina, Garaczi László és Parti Nagy Lajos. Fotó: Wikipédia, Czimbal Gyula / MTI, Szécsi István / Dívány)