Sopron díszpolgára lett Eperjes Károly

2023.12.26. 16:50
A hegykői születésű Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész Sopronban végezte gimnáziumi tanulmányait, ezt követően került Budapestre, ahol azóta is él. Most már mindegyik, az életének fontos állomásait jelentő településtől kapott díszpolgári címet.

Erepjes Károly a soproni díjátadón meglepve, de örömmel fogadta az elismerést. „Mivel Hegykő és Budapest után ez a harmadik díszpolgári címem, tudom, hogy ez innentől kezdve fokozottabb jelenlétet igényel a részemről. Igyekszem ennek a nem terhes, inkább áldott felelősségnek megfelelni. Megjegyzem, hetven éves vagyok, idén erőmön túl vállaltam Sopronban munkát. Jövőre, bár még nem látszik a program vége, nem szeretnék ennyire leterhelődni” – fogalmazott a színművész.

Mint mondta, sokaknak tartozik hálával, amiért idáig eljutott, név szerint azért nem említi őket, nehogy valakit kifelejtsen.

Tanárainknak, orvosainknak, papjainknak, osztálytársainknak és sok mindenki másnak tartozom hálával és köszönettel. Szeretettel gondolok mindnyájukra

 – tette hozzá a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, aki jelenleg a Nagy Viktor rendezésében színpadra kerülő Legyetek jók, ha tudtok című darabban Néri Szent Fülöp szerepére készül. A próbák a héten megkezdődtek, a bemutatót 2024. január 27-re tervezik – írja a Kisalföld.

Eperjes Károlyt a szülei eredetileg papnak szánták, ő azonban más karrier után vágyott, labdarúgó majd műszerész is volt mielőtt színészi pályára lépett. A soproni gimnáziumi évek után a Színház- és Filmművészeti Főiskolára 1976-ban nyert felvételt, ahol a legendáktól tanulhatta a mesterséget Major Tamás és Székely Gábor is az oktatója volt.  Első állását a kaposvári Csiky Gergely Színházban kapta, egy évvel később már a Nemzeti Színház tagja volt.

Színházi-és filmszínész, valamint rendező

Az első filmszerepét 1988-ban kapta, amikor is Bereményi Géza Eldorádójában a piac királyát Monori Sándort játszotta. Tizenegy évvel később Hippolytként nyújtott felejthetetlen alakítást, az emblematikus magyar vígjáték modern változatában.  Ugyancsak maradandó értékek filmes pályájának azon szerepei, amelyekben a nyolcvanas, kilencvenes évek magyar valóságának kisember figuráit formálta meg– írja a lap.

Több mint ötven filmben és 13 filmben szerepelt, 2020-ban az oscar-díjas Szabó István Zárójelentésében a falu papját, Kristóf atyát alakította.

Filmrendezőként 2021-ben a Magyar Passióval debütált.

Színházban is megszámlálhatatlanul sok emlékezetes alakítást nyújtott, közel 70 szerepben tűnt fel a klasszikusokon keresztül a modernd darabokon át, drámákon keresztül vígjátékokon át a létező összes műfajban.

Emlékezetes alakítást nyújtott a Peer Gynt Gomböntőjeként és az Isten komédiása című ősbemutató két szerepében, rendezte a nagy sikerű Hippolyt és Chicago, valamint a Rómeó és Júlia előadásokat – sorolja a lap.  Kaposvári Egyetem Művészeti Karán 2016-ban osztályvezető tanárnak nevezték ki. 

Eperjes Károly számos szakmai és társadalmi elismerésben részesült eddig:  a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja,  a Magyar Művészeti Akadémiarendes tagja, Kossuth- és Jászai-díjat,  Magyar Érdemrend tisztikeresztet kapott,  a Magyar Filmakadémia pedig életműdíjat adott át neki.