Igazi hungarikum: kilenc színész kutyája közleményt adott ki

2023.12.30. 20:37
Különleges kezdeményezést indított a Rózsavölgyi Szalon. 2023 augusztusában a művészek kutyái „megalapították” a Színházi Kutyák Világszövetségét. Most gazdáikkal együtt arra kérik az embereket, a szilveszteri mulatozás közben rájuk is gondoljanak, hiszen számukra a folytonos durrogtatás szinte olyan, mint maga a háború.

Közösségimédia-oldalán osztotta meg a Rózsavölgyi Szalon Arts & Café, hogy mire szeretnék kérni a magyarokat idén szilveszterkor. A posztban elmesélik, hogy a művészekhez tartozó kilenc kutya 2023. augusztus 28-án egyedülálló elhatározásra adta fejét. Megalapították a Színházi Kutyák Világszövetségét.

Kutyák, színészek, közlemények  

A posztban szereplő szöveg alapján határozott kérésük van a magyar lakossághoz. Ahogy számos házi kedvenc esetében, náluk is kiemelten nehéz átvészelni a szilvesztert, hiszen a petárdák és tűzijátékok olyan érzést, félelmet keltenek bennük, mint az emberekben a háború. A bejegyzés egyben felhívás, közlemény is, amelynek szövegét alább szó szerint közöljük:

Kedves Szilveszterezők! Jó, hogy búcsúztatjátok az évet. És jó, hogy köszöntitek embertársaitokkal az új esztendőt. Örülünk, hogy jó kedvetek van. Mi csak azt szeretnénk nektek mondani, hogy vigyázzatok ránk. Kutyákra, macskákra, más kedves lényekre. Nekünk a ti tűzijátékotok, petárdázásotok olyan, mint ha háborúban lennénk. Ezt nem bírjuk. Menekülünk. Rettegünk. Ezt ti sem bírnátok elviselni. Ezért arra kérünk szépen titeket, hogy gondoljatok ránk, hogy óvjatok minket. Még nagyon sokáig szeretnénk szeretni a gazdikat. Éljenek a Kutyabarát, a Macskabarát, az Állatbarát szilveszterezők! Köszönjük! A Színházi Kutyák Világszövetsége.

A közleményt kilenc művész kilenc kutyája „írta alá”, név szerint:

  • Mimi (Hegedűs D. Géza),
  • Leni (Dicső Dániel),
  • Willow (Csiby Gergely),
  • Dzsungel (Bálint András),
  • Süti (Józan László),
  • Aliz (Györgyi Anna),
  • Rozi (Alföldi Róbert),
  • Liza (Ujj Mészáros Károly),
  • Huba (Ullmann Mónika).

A művészek és legjobb barátaik azt szeretnék, ha a szilveszteri mulatozás közben az emberek arra is figyelnének, hogy az állatok számára a hasonló eseményeket nagyon nehéz átvészelni, és számos kedvenc szökik meg, tűnik el évről évre.

Arra kérik a lakosságot, hogy amennyiben kisállatuk megszökik, vagy az utcákat járva riadt, kóborló házi kedvenccel találkoznak, értesítsék a Szilveszteri Állatmentő Ügyeletet, aminek elérhetőségeit a bejegyzésben is megosztották.