„Elment az utolsó arisztokraták egyike” – Benedek Miklóstól búcsúznak

2024.01.09. 16:55

Méltósággal viselt betegség után, életének 78. évében, 2024. január 9-én, kedden reggel meghalt Benedek Miklós, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, színházi rendező, érdemes és kiváló művész – tájékoztatta a család a közmédiát.

Az utolsó pillanatig hű maradt

A közösségi portálok megteltek a a nagyszerű színművészről szóló bejegyzésekkel.

„Isten nyugosztalja Benedek Miklóst, a nemzet színészét!”

írta Novák Katalin köztársasági elnök Facebookon, ahol Csák János kulturális és innovációs miniszter is részvétét fejezte ki.

Karácsony Gergely főpolgármester szerint Benedek Miklós a polgári színjátszás egyik utolsó nagyja volt, tartásával, eleganciájával, fanyar humorával ébresztett nosztalgiát egy nyugodtabb, emberibb világ iránt. 

Jellegzetes karaktere, műfaji sokszínűsége mindenkit lenyűgözött, aki valaha látta őt színpadon, filmvásznon vagy a képernyőn. Feldolgozhatatlan családi tragédiájának súlya alatt élte élete utolsó éveit, de a színpadhoz, a nézőkhöz az utolsó pillanatig hű maradt.

Elbúcsúzott Benedek Miklóstól a Nemzeti Színház, a József Attila Színház, a Játékszín, és a Móricz Zsigmond Színház is. De a Vígszínház csapata is, amelynek ugyan nem volt társulati tagja, ennek ellenére kollégaként és barátként tekintenek a nemzet színészére, akit a vígszínházi nagy család szeretett és megbecsült tagjaként tartanak számon, hiszen több előadásukban szerepelt, és nagy sikerekben osztozott velük.

Egészen kivételes jelenség volt ő a magyar színházi életben: ahogy játszott és ahogyan létezett, az is. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy közelről láthattuk őt, mi és a nézőink is. Jellegzetes hangja és tartása, utánozhatatlan gesztusai, kedvessége, csillogó intellektusa és szellemessége velünk marad. 

Az utolsó arisztokraták egyike

Liptai Klaudia színművész a közösségi médiában azt írta, hogy a főiskolán találkozott vele először. A Paprikánia című 1920-as éveket idéző vizsgadarabot rendezte. A mű is és ő maga is felejthetetlen volt.

Olyan tartás, stílus, amiből sokkal több kellene a világban. Elment az utolsó arisztokraták egyike.

„Ó, Kapitány, Kapitányom!” – így emlékezett Németh Kristóf színművész.   

A Corvina Kiadó nevében Király Levente tudatta olvasóival Benedek Miklós halálhírét a Facebookon: „Hónapok óta dolgoztunk vele életrajzi könyvén, amit nagyon várt, már csak néhány utolsó simítás lett volna hátra, a bemutatót tervezgettük…”

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport