Demokratikus Koalíció: Mi csak a Katona József Színháznak segítettünk

PAP 3554
2024.01.10. 17:49
„A Katona József Színház igazgatója indexes interjújában maga is elismerte, hogy a Színház kereste meg a DK-t azzal, hogy mivel az előadások alacsony nézőszámmal futnak, a párt segítsen nekik a jegyek értékesítésben” – közölte az Index megkeresésére válaszolva a Demokratikus Koalíció. Az ellenzéki párt szerint a színházban indított vizsgálattal kapcsolatban Máté Gábornak a lelkiismeretével kell elszámolnia, de a DK-nak semmi vizsgálnivalója nincsen, hiszen csak a színház kérését teljesítették.

Máté Gábor kizárólag az Indexnek beszélt arról, hogy tavaly novemberben kiderült: 20-30 százalékkal olcsóbban vehettek jegyet novemberben a Katona József Színház előadásaira a Demokratikus Koalíció tagjai.

A Katona József Színház igazgatója indexes interjújában maga is elismerte, hogy a színház kereste meg a DK-t azzal, hogy mivel az előadások alacsony nézőszámmal futnak, a párt segítsen nekik a jegyek értékesítésben. Azt is elismerte, hogy kedvezményes jegyek árusítására tettek javaslatot. Ugyanúgy, ahogy a Fidesz-közeli MCC-nek, a MOL-nak, vagy bármilyen más 20 fő feletti csoportnak

– közölte a Demokratikus Koalíció.

A DK szerint a DK szívességet tett

Az indexes interjú után a DK úgy fogalmazott:

a korábbi, a sajtóban megjelent valótlanságokkal ellentétben végre talán mindenki számára világossá vált, amit a DK eddig is mondott: a párt a színház kérésére küldte ki a körlevelet az adatbázisára – Máté Gábor állításával ellentétben nem a párt tagjainak, hanem egy jóval szélesebb körnek. A kérést a DK szívességből, ingyenesen, a fővárosi színházak nehéz finanszírozási helyzetét látva teljesítette. Vagyis végképp megbukott az a hamis kép, hogy a DK maga kérte volna ezt.

A kérdésre, hogy volt-e a párton belül vizsgálat az ügyben, a Demokratikus Koalíció azt válaszolta: elképesztőnek tartják a felvetést, hogy a DK-ban vizsgálatot kellene indítani azért, mert a párt ingyen, ellenérték nélkül teljesítette egy jegyértékesítési problémákkal küzdő színház kérését. Az ellenzéki párt szerint

ezért Máté Gábor részéről köszönet járna.

A Demokratikus Koalíció válaszközleményében továbbá úgy fogalmazott: 

A színházban indított vizsgálattal kapcsolatban Máté Gábornak a lelkiismeretével kell elszámolnia, aki a beosztottjait megbüntette, a saját vezetői felelősségével viszont nem foglalkozott. De a DK-nak semmi vizsgálnivalója nincsen, hiszen mi csak a színház kérését teljesítettük. Ha újra kérnék, újra segítenénk.

Volt egy levél

Tavaly novemberben a színház a Magyar Nemzetnek azt írta, hogy a Katona József Színház nem pártszimpátia alapján biztosít kedvezményeket.

„Ahogyan magánvállalkozások, piaci alapon működő cégek, úgy fővárosi, valamint országos önkormányzatok, állami cégek is rendszeresen kapnak tőlünk hasonló ajánlatokat. A teljesség igénye nélkül néhány példa: évek óta kiemelkedően jó együttműködést tudhatunk magunkénak például a NAV-val, a Tisztelet Társaságával, az MTA-val, a MOL-lal, a TEVA és Richter Gedeon Nyrt.-vel, de kapott már kedvezményes ajánlatot a Magyar Ügyvédi Kamara, az Ügyészek Országos Szervezete vagy a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar is. Egyházi szervezetek közül mind a három nagy keresztény egyházzal jó a kapcsolatunk, rendszeresen ajánlunk fel jegyeket jótékonysági eseményeikre, és a MAZSIHISZ is kap kedvezményeket. Öt elit kutatóegyetemünk (Szeged, Debrecen, BME, ELTE, Semmelweis) teljes diák/tanári karával, illetve Alumni programjával szoros az együttműködés. Mindezek mellett kapott már tőlünk ajánlatot a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Mathias Corvinus Collegium is. [...] A bankok közül szoros a viszony az MKB és MHB intézeteivel, de az OTP-t is számos alkalommal megkerestük már” – tájékoztatott a színház.

Azt is hozzátették, hogy az együttműködési lehetőség bármely kultúra iránt érdeklődő közösség számára nyitott. A pártszimpátiára vonatkozó utalást visszautasították: a színháznak mint intézménynek nincs és nem is lehet pártszimpátiája, a benne dolgozó kollégák világnézete, vallása pedig, mint minden demokratikus helyen, magánügy.

„Még csak nem is tájékoztattak róla”

A Katona József Színház ügyvezető igazgatója az Indexnek arról beszélt, hogy a mai napig fölteszi magának a kérdést, hogyan történhetett ez meg. Mint elmondta, csak a sajtóból értesült a jegyértékesítési ügyről. „A legkellemetlenebb az volt, hogy nemhogy nem én döntöttem erről, még csak nem is tájékoztattak róla. Ez önmagában képtelen helyzet” – fogalmazott Máté Gábor, majd kifejtette:

Elkövetődött egy hiba, pedig a színház működésének az alapvetésében is benne van, hogy semmiféle párthoz nem tartozunk, és nem is támogatunk semmiféle pártot. Azok közül, akik ezt a döntést meghozták, legalább egyvalakinek a fejében ez benne kellett volna hogy legyen. Először fordult elő a működésünk során, hogy valamilyen párt kapott ilyen kedvezményekről szóló tájékoztatót.

Novemberben teljesen váratlanul és megmagyarázhatatlanul leállt a jegyvásárlás, ezért a színház egy kétségbeesett kísérlet arra, hogy kiket lehetne még megszólítani, és „akkor elkövetődött ez a rettenetes ostobaság”.

Az ügyvezető igazgató elmondta: ahogy szokták, sokaknak elküldték a kedvezmény lehetőségét és az előadások ismertetőjét, de a DK úgy kommunikálta, mintha ez egy privilegizált helyzet lenne: mennyire megéri párttagnak lenni, mert azok még ilyen ajándékokat is kapnak.

Ez került aztán nyilvánosságra. De nem az történt, ahogy próbálták beállítani, hogy az eladott házak 100 százalékos jegyeit szállítottuk le 70-80 százalékra, hanem a nullát emeltük fel 70-80 százalékra. Ez mindenütt így van: ha valaki meghirdeti a kedvezményeket, az azt jelenti, hogy nincs eladva a ház

– szögezte le Máté Gábor.

Az ügyből azért lett aztán fegyelmi a színházban, mert sem közben, sem pedig utólag nem tájékoztatta senki az esetről Máté Gábort. Az interjúban leszögezte, hogy sem a konkrét ügynél, sem korábban semmilyen kapcsolatban nem álltak a DK-val vagy Gyurcsány Ferenccel.

(Borítókép: Demokratikus Koalíció 2022. október 29-én. Fotó: Papajcsik Péter / Index)