Már csak néhány napig látható Budapest legnépszerűbb kiállítása

2024.01.15. 12:30
Vasárnapig látható a Renoir-kiállítás a Szépművészeti Múzeumban. Az utolsó hétvégén este 10 óráig várja a látogatókat az intézmény.

Már csaknem negyedmillióan látták a Szépművészeti Múzeum Renoir-kiállítását, amely vasárnap, január 21-én zár. Az utolsó hétvégén, péntektől vasárnapig hosszabbított nyitvatartással, reggel 9 órától este 10 óráig várja a látogatókat az intézmény.

A múzeum történetének egyik legnépszerűbb kiállításán a francia mester csaknem 70 alkotásával találkozhat a közönség.

A művész emberábrázolásait középpontba állító Renoir – A festő és modelljei című tárlat a párizsi Musée d’Orsay-val és a Musée de l’Orangerie-vel együttműködésben valósult meg, de a kiállításra több mint húsz külföldi közgyűjteményből kölcsönzött műtárgyakat a Szépművészeti Múzeum.

A tárlaton olyan fő műveket láthat a közönség, mint például A hinta, a Vidéki tánc vagy a Claude Renoir bohócjelmezben című alkotások. A festőnek szentelt első magyarországi bemutató – amelyen a Szépművészetiben őrzött csaknem harminc Renoir-alkotás is kiemelt szerepet kap – kronológiai és tematikus elrendezésben ismerteti a művész fejlődését.

A népszerű tárlaton most első alkalommal állították ki együtt Renoir Fekvő női akt (Gabrielle) című alkotásának mindhárom, 1903 és 1907 között készült változatát, amelyek közül az elsőként megfestett remekmű 2019-ben, egy gyűjteménytörténeti jelentőségű vásárlás révén került a Szépművészeti Múzeumba.

A kiállításról itt írtunk bővebben.