Egy kitömött bálna miatt indul fosztogatás, gyújtogatás, gyilkosság

2024.01.21. 10:58
A világhírű magyar operaszerző, Eötvös Péter a napokban ünnepelte 80. születésnapját: a Magyar Állami Operaház megbízásából írt első magyar nyelvű operája, a Valuska közvetítésével folytatódik a budapesti dalszínház együttműködése az OperaVision elnevezésű internetes platformmal. Az előadás mostantól hat hónapon át ingyenesen látható.

Eötvös Péter Valuska című egyfelvonásos tragikomikus groteszkje a nemzetközileg szintén elismert magyar író, Krasznahorkai László Az ellenállás melankóliája című regényének zenésszínpadi adaptációja. A történet szerint egy zűrzavaros kisvárosba az éjszaka vándorcirkusz érkezik, ahol a világ legnagyobb kitömött óriásbálnája jelenti a legnagyobb látványosságot.

Fosztogatás, gyújtogatás, gyilkosság

A cirkuszt a polgármester, Tünde asszony hívta a városba befolyása növelésére, az apró társulathoz tartozó Herceg nevű torzszülött azonban rombolásra buzdítja az odasereglő, eleinte hallgatag csőcseléket, ennek hatására pedig fosztogatás, gyújtogatás és gyilkolás veszi kezdetét. Az események középpontjába a félnótás postai újságkihordó, Valuska János keveredik.

Valuska, a tiszta lelkű fiatalember a manipulatív társadalom áldozatává válik egy kitömött bálna árnyékában

– fogalmaz Eötvös Péter a Magyar Állami Operaház közleménye szerint tizenharmadik operájáról.

A 2023. december 17-én készült felvételen a főbb szerepeket Haja Zsolt (Valuska), Miksch Adrienn (Pflaumné), Szabóki Tünde (Tünde), Farkasréti Mária (Parasztasszony), Hábetler András (Tanár úr), Cser Krisztián (Posztókabátos férfi / Katona), valamint Szalontay Tünde (Hagelmayer / Narrátor) alakítja. Közreműködik a Magyar Állami Operaház Zenekara és Énekkara (karigazgató Csiki Gábor) vezényel Szennai Kálmán. Az előadást Varga Bence, a színházi felvételt Szathmári Tamás rendezte.

Operák népszerűsítése

Az európai operatársulatokat és fesztiválokat tömörítő Opera Europa 2017 őszén indította útjára OperaVision elnevezésű internetes portálját, hogy ingyenesen hozzáférhető előadás-felvételek segítségével az opera műfaját a laikusok körében is népszerűsítse. Az Európai Unió Kreatív Európa Programja által támogatott, 17 ország 30 operatársulatával együttműködésben működő felület az előadásokon túl betekintést enged a produkciók létrejöttébe, kapcsolódó anyagai segítésével pedig hozzájárul a művek jobb megértéséhez.

A Magyar Állami Operaház az elmúlt hét évben eddig Humperdinck Jancsi és Juliska, Erkel Bánk bán és Hunyadi László, Mozart A kairói lúd, avagy a rászedett vőlegény, Giordano Andrea Chénier, Vajda János A képzelt beteg, avagy őfelsége komédiása, és Wagner Parsifal című előadását tette átmenetileg ingyenesen hozzáférhetővé az OperaVision felületen. A Valuska 2024. július 19-ig lesz látható, de január 21-ig még a Hunyadi László is szerepel az oldal kínálatában.