Hogyan került magyar színész az Oscar-esélyes Oppenheimerbe?

GettyImages-1529989542
2024.01.25. 16:16
Haumann Máté, az Oppenheimer-szuperprodukció egyetlen magyar szereplője, január 23-án a Scrutonban, egy nyilvános esemény keretében mesélt a forgatás kulisszatitkairól.

A színész Szilárd Leót alakítja Christopher Nolan filmjében, azt a magyar tudóst, aki elsőként jött rá, hogy a nukleáris láncreakció és az atombomba létrehozható.

Hatalmas eredmény

Haumann Mátét egy dán ügynökség képviselni, amely – állítása szerint – rengeteg jó lehetőséget tesz le az asztalára. Így történt, hogy az Oppenheimer két jelenetének szövege is elé került. Az egyik másfél oldalnyi monológ volt a világegyetemről, a másik egy politikai beszervezés története. Mindkettőt a lehető legjobban igyekezett elsajátítani, majd előadni, aztán jött a hosszas várakozás. 

Nekem erre van egy metódusom. Ezeket a szövegrészleteket a felvétel után széttépem, és megszabadulok a súlyuktól, aztán legfeljebb meglepődöm, ha sikerül bekerülnöm egy produkcióba.

Az Oppenheimerbe pedig sikerült. Körülbelül két hónap telt el a castingfelvétel és az ominózus telefonhívás között. 

Nem számítottam rá. Az otthonom közelében jártam, amikor hívott az ügynököm. Megkérdezte, hogy ülök-e vagy állok, azt válaszoltam neki, hogy éppen sétálok fel egy lépcsőn. Mire ő: megvan az Oppenheimer. Megkértem, hogy hívjon vissza két perc múlva. Felmentem, újra csengett a telefon, odatettem a feleségem, Edit mellé, és kihangosítottam. Mondtam az ügynökömnek, hogy na, akkor most ismételje meg...

– emlékezett vissza a napra, amikor felhívták őt az örömhírrel. 

A filmet 13 kategóriában jelölték Oscar-díjra 

„Nagyon közelinek élem meg ezt az egészet, már egy ideje figyelemmel kísérem a film visszhangját, meg persze a színészeket is. Óriási megtiszteltetés, hiszen tényleg legendák és zsenik, akik ezen a filmen dolgoztak” – fogalmazott.

Az est folyamán felmerült a kérdés, Haumann Mátéban volt-e bármilyen megfelelési kényszer a forgatáson. Mint mondta, természetesen tudta, hogy nagy a tét, de csak az elvégzett munkára figyelt. 

Komoly hierarchia van, mindenki koncentrál. Nagyon érzékeny emberek vannak a díszletben, én pedig általában szeretek hátrébb húzódni, felmérni a terepet. Az ember talál magának egy falrészletet, nekidől és vár, és ha rákerül a sor, akkor úgyis jönnek, kézen fogják, és odaviszik, ahova mennie kell

– mondta, majd kiemelte, hogy a

A szereplőgárda egyfajta garancia volt a film sikerére.

Haumann szerint senki sem teljesített a követelményeken alul, de felül sem. Mint mondta, valahogy „mindenki annyira szépen a helyén volt, és végezte a dolgát”. 

Az Oppenheimert megformáló Cillian Murphyvel is jól kijött, nagyon megkedvelte őt. Haumann Máténak ráadásul egy régi vágya vált valóra azzal, hogy együtt szerepelhetett az ír színésszel. „Manifesztálta”, hogy együtt játszhasson a Peaky Blinders sztárjával.

Edit, a feleségem megkérdezte, hogy emlékszem-e, amikor másfél évvel ezelőtt együtt néztük a Birmingham Bandáját (Peaky Blinders – a szerk.), én pedig azt mondtam, de marha jó lenne, ha egyszer Cillian mellett játszhatnék... És akkor bejött az Oppenheimer

– mesélte a közönségnek. 

Kollégákból barátok

Egy átlagember a hollywoodi sztárokat általában bulvárcikkekből ismeri, esetleg a tévében látja őket, de Haumann Máté testközelből ismerte meg napjaink csillagjait. Rettenetesen kedves és közvetlen, a szó legszorosabb értelmében egyszerű, könnyen kezelhető embereknek írta le őket. 

„Azt hiszem, köztünk kialakult egyfajta bajtársiasság. Ha ezen a szinten művelhetjük a színészetet, és ilyen lehetőségekhez jutunk, akkor egymás között sincs versengés” – vallotta.

És hogy miért ő volt az egyetlen stábtag a londoni premieren, aki piros zakóban, nem pedig sötét öltözékben jelent meg a vörös szőnyegen?   

Amikor fölvettem ezt az inget, meg a zakót, és belenéztem a tükörbe, apámat hallottam. Azt mondta: ez az!

Középpontban a magyarok 

Mivel az Oppenheimer magyar vonatkozású sztori (is), a magyar nézők talán kicsit jobban kötődhetnek hozzá, mint egy átlagos hollywoodi produkcióhoz.

Én mindig szerettem, amikor magyar karakterek játszottak a külföldi filmekben. Amikor az ember jelen van a közösségi médiában, és megoszt valamilyen tartalmat vagy egy interjút, esetleg egy sztorit, akkor akarva-akaratlanul is látja a reakciókat, én pedig igazán sok, nagyon kedves írást kapok, és ezeknek tényleg nagyon örülök. Szerintem kialakult egyfajta kötődés. Mégiscsak jó látni egy ismerős arcot ebben a hollywoodi közegben. Ha szabad ezt mondanom, a magyar vonatkozás talán elérhetőbbé teszi ezeket az elérhetetlennek tűnő produkciókat 

– válaszolt a színész az Index kérdésére, miszerint érzékeli-e, hogy az Oppenheimer a magyar tudósok története miatt hazánkban kiemelt szerepet kap.

(Borítókép: Haumann Máté az Oppenheimer brit premierjén az Odeon Luxe Leicester Square-ben 2023. július 13-án Londonban, Angliában. Fotó: Alan Chapman / Dave Benett / WireImage)