Kihirdették a Virtuózok győzteseit, egy magyar fiatal is nyert

DMARC20231212042
2024.01.27. 14:27
Január 26-án este véget ért a Virtuózok V4+ 2023 műsorsorozata. A döntő első és második részében összesen 11 fiatal produkcióját láthatták a nézők.

Magyarországot idén három tehetség képviselte: a 11 éves zongoristatehetség, Balogh Ádám, a 15 éves hegedűvirtuóz, Abouzahra Mariam, és a műsor 2014-es első évadának abszolút győztese, Lugosi Dániel Ali klarinétművész is visszatért – áll a Virtuózok közleményében. 

Emellett a Virtuózokban 8 évesen feltűnt, mostanra 15 éves Teo Gertler is a nagy visszatérők között volt, Szlovákia színeiben indult. A zsűri által adott pontszámok összegzése után kihirdették, kik nyerték az idei Virtuózok nemzetközi évadot.

Az 50 ezer euró összdíjazású versenyen minden évben országonként egy-egy győztest avatnak, emellett számos különdíj is gazdára talál. A 2023-as Virtuózok V4+ nyertesei ők lettek:

  • Lugosi Dániel Ali (24, klarinét) – Magyarország,
  • Teo Gertler (15, hegedű) – Szlovákia,
  • Zarina Zaradna (12, hárfa) – Lengyelország,
  • Ondrej Toman (18, klarinét) – Csehország,
  • Tyimofii Zherbetsov (20, zongora) – Ukrajna, és
  • Amelia Anisovych (9, ének) – Ukrajna.

A vendégül hívott, a háború miatt hazájukat elhagyni kényszerült ukrán fiatalokkal kapcsolatban Ida Nowakowska műsorvezető tolmácsolta a műsorkészítők gondolatait:

A háborúban nem lehetnek győztesek, csak vesztesek. Épp ezért nálunk, itt a Virtuózokban ezt megfordítjuk, és mindkét fiatal ukrán versenyző megosztott első díjat nyer!

Különdíjak

Különdíjként fellépési lehetőséget ajánlott fel Keller András, Plácido Domingo, Miklósa Erika, Dimash Kudaibergen és Gabriela Rachidi is, emellett a győztesek mini házi hangstúdiót kapnak az ADM Audio felajánlásából.

Az MTVA különdíjaként szervezett koncertet – amelyen hat fiatal szólista léphet fel a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával, Kovács János Kossuth-díjas karmester vezényletével – március 1-jén nézhetik meg az érdeklődők a Zeneakadémia Nagytermében.

Az idei felfedezettek közül többen pedig május 23-án a Müpába a Virtuózok virtuózai: „Mesterek és tanítványok” gálakoncertre mentoraikkal, sztárművészekkel együtt kapnak meghívást, a koncertre a jegyek hamarosan kaphatók lesznek.

Extra produkciók

Három különleges extra produkciót is előadtak a műsor zsűritagjai az idei évadban. Először Plácido Domingo és Dimash Qudaibergen énekelték Bizet Gyöngyhalászok-duettjét. A második adásban Hauser és Pablo Sainz Villegas örömzenélése után további három zsűritag és mentor (Miklósa Erika, Dimash, Plácido Domingo Jr., Petar Čulić), valamint három versenyző adta elő Pejtsik Péter szerzeményét, a Heal the World (Gyógyítsd meg a világot!) című dalt, amely Michael Jackson slágerének újragondolt átirata.

Emellett a döntő adásban adta át a műsor fő szponzora, az MVM által felajánlott Legjobb Zenetanár Díjat a cég vezérigazgatója, Mátrai Károly Abouzahra Mariam tanárának, Dora Schwarzbergnek. Plácido Domingo, a zsűri elnöke záróbeszédében elmondta, hogy a világon sehol nincs ehhez fogható kulturális, tehetséggondozó projekt fiatal hangszeresek számára, mint amilyen a Virtuózok.

Itt ma este nem voltak vesztesek, csak győztesek. Nagyon boldog és büszke vagyok, hogy ennek részese lehetek, és figyelemmel kísérhetem a fejlődéseteket! Óriási felelősség ez számunkra, a zsűri tagjai számára, de rajtatok is nagy felelősség nyugszik, hiszen ti vagytok a klasszikus zene jövője

– mondta el Plácido Domingo.

(Borítókép: A klarinéton játszó győztes magyar Lugosi Dániel Ali, miután átvette az elismerést Keller András Kossuth-díjas hegedűművész-karmestertől, a Concerto Budapest zeneigazgatójától (j) a Virtuózok V4+ klasszikus zenei tehetségkutató nemzetközi döntője díjátadójának felvételén. Fotó: Mónus Márton / MTI)