Lólábbal a hóna alatt is utazott már buszon az Oscar-díjra jelölt Mihalek Zsuzsa

GettyImages-1954833256
2024.02.05. 21:18
Újra magyar esélyesnek szurkolhatunk az idei Oscar gálán, ugyanis Mihalek Zsuzsa berendezőt jelöléssel díjazta az Amerikai Filmakadémia a Szegény párákban végzett munkája nyomán. Jorgosz Lánthimosz viktoriánus korba oltott steampunk világa eléggé egyedi lett.

Aki csak egy kicsit is ismeri Jorgosz Lánthimosz munkásságát, az tudja, hogy a hangulatra és a környezetre mindig nagy hangsúlyt fektet a rendező, hiszen többek között így teremti meg filmjeiben (A homár, Egy szent szarvas meggyilkolása, A kedvenc) azt a fullasztó, tapintható atmoszférát, amellyel mindig eléri a kívánt hatást.

Tudta ezt Mihalek Zsuzsa is, hiszen amikor először értesült róla, hogy kivel fog dolgozni, már sejtette, hogy a végeredmény letaglózó lesz. Nem is csalódott, hiszen a március 10-én esedékes, 96. Oscar-gálán versenybe száll a „Legjobb Látványtervezés” kategóriában.

Mihalek a divany.hu-nak adott interjújában beszél arról,

  • mi a különbség a látványtervező és a berendező között;
  • mely filmeken dolgozott először még a nyolcvanas évek végén;
  • hogyan dolgozott úgy Charlize Theronnal, Gary Oldmannel vagy éppen Kate Winslettel, hogy nem is találkozott velük;
  • honnan szerzi be a kellékeit, és hol tárolja őket;
  • már előre sejtette, hogy jelölni fogják Oscarra;
  • és arról, hogy miért nem változik semmi, ha megnyeri a díjat.

Mihalek Zsuzsa azt is elárulta, hogy melyik volt az a kellék a forgatásai alatt, amely nagy fejtörést okozott neki.

Biztos volt több is, de most az jut az eszembe, amikor az Eldorádó egyik jelenetében a kislány lábára rálép a ló. Természetes volt, hogy ezt nem forgathatják le élő lóval, így hát besétáltam az Állatorvostudományi Egyetemre, ahol megkaptam egy halott állat nem éppen kis méretű lábát, amit beletettek egy nagy zacskóba, és én ezt busszal vittem ki a Teleki térre, a forgatásra

– részletezte kalandos utazását.

Ahogy fentebb írtuk, a díjátadót március 10-én tartják a Los Angeles-i Dolby Theaterben, helyi idő szerint 17 óra kezdettel (ami nálunk március 11-én éjfélkor indul), a házigazda pedig ismételten Jimmy Kimmel lesz.

(Borítókép: Jack Quaid és Zazie Beetz bemutatja a legjobb díszlettervezőnek járó díjat a 96. Oscar-díj jelöltjeinek bejelentésekor a Samuel Goldwyn Színházban 2024. január 23-án, Beverly Hillsben, Kaliforniában. Fotó: Kevin Winter / Getty Images)